Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko je na medzinárodnej scéne vnímané pozitívne, tvrdí Kaliňák

Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Bauman

Kaliňák poukázal na postoj vysokého komisára OBSE pre otázky národnostných menšín Knuta Vollebaeka, ktorý vyzdvihol zlepšujúci sa dialóg medzi Slovenskom a Maďarskom.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Slovensko a jeho pôsobenie na medzinárodnej scéne je vnímané pozitívne, predstavuje zodpovedného a čitateľného partnera. Počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok to vyhlásil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Ten odpovedal za neprítomného premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý je v Bruseli. Od predsedu vlády chcel poslanec Anton Martvoň (Smer-SD) vedieť, ako hodnotí vnímanie Slovenskej republiky v zahraničí.

"Situácia v EÚ je zložitá a osobitne to platí aj pre eurozónu. My sa nemôžeme len prizerať, musíme prijímať opatrenia, ktoré obnovia dôveru trhov. Je nevyhnutné byť spoľahlivým a transparentným partnerom, čo Slovensko spĺňa. Vláda SR má silný proeurópsky mandát," povedal Kaliňák v mene premiéra.

Podľa jeho slov je Slovensko v európskej agende aktívny hráč, ktorý presadzuje svoje postoje aj spolu s partnermi, ako na nedávnom stretnutí Priateľov kohézie v Bratislave. Kaliňák tiež spomenul, že naše zodpovedné správanie ocenil predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová či maďarský premiér Viktor Orbán.

Kaliňák zároveň poukázal na postoj vysokého komisára OBSE pre otázky národnostných menšín Knuta Vollebaeka, ktorý vyzdvihol zlepšujúci sa dialóg medzi Slovenskom a Maďarskom. "Pozitívne je vnímaná aj naša humanitárna pomoc a pôsobenie našich ozbrojených síl v zahraničí," dodal.