Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko je nad európskym priemerom v štúdiu dvoch cudzích jazykov

Ilustračné foto Foto: TASR

Jeden cudzí jazyk sa v slovenských stredných školách učí 98 percent žiakov.


Bratislava 6. februára (TASR) - Vo výučbe dvoch cudzích jazykov v stredných školách je Slovensko vysoko nad európskym priemerom. Kým u nás sa ich učí 80 percent študentov, európsky priemer prestavuje 59,9 percenta.

Jeden cudzí jazyk sa v slovenských stredných školách učí 98 percent žiakov. Vyplýva to z celoeurópskeho prieskumu výučby cudzích jazykov v rámci krajín Európskej únie. TASR o tom informoval Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku.

Prieskum ďalej ukázal, že v stredných školách v Európe je výučba cudzích jazykov veľmi rozšírená. Cudzie jazyky študuje 18 miliónov študentov, čo zodpovedá takmer 99 percentám žiakov v únii.

"Angličtina vo výučbe jazykov dominuje, študuje ju až 97,3 percenta stredoškolákov v Európe," povedal Králik. V Dánsku, Švédsku, Španielsku, Taliansku a na Malte sa učí angličtinu 100 percent stredoškolákov. Na druhom mieste je francúzština (33,7 percenta), nasleduje nemčina (23,1 percenta) a španielčina (13,1 percenta).

Štúdium francúzštiny je najpopulárnejšie v Luxembursku, Írsku a Belgicku, ale aj na Cypre, v Rumunsku a Taliansku. Okrem Luxemburska, kde nemčinu študuje 100 percent stredoškolákov, je tento jazyk populárny aj v Dánsku, Poľsku a na Slovensku. Španielčina sa teší osobitnej popularite vo Francúzsku a Švédsku.

Pokiaľ ide o viacjazyčnosť, na čele rebríčka je Luxembursko, kde aspoň dva cudzie jazyky študuje 100 percent študentov. Nasleduje Fínsko (98,4 percenta), Taliansko (98,4 percenta) a Estónsko (96,3 percenta). "Na opačnom konci rebríčka sú krajiny ako Maďarsko, Írsko a Rakúsko, kde sa menej ako desatina stredoškolákov učí aspoň dva cudzie jazyky," priblížil Králik.

Vo viacerých krajinách EÚ je veľmi rozšírená výučba ruštiny. Osobitne to podľa Králika platí vzhľadom na historické väzby a vysoký podiel ruskojazyčného obyvateľstva v pobaltských krajinách, kde tento slovanský jazyk študuje viac ako 60 percent stredoškolákov. Ruština je pomerne rozšírená aj v Bulharsku, kde sa ju učí takmer 18 percent stredoškolákov.