Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Daniel Krajcer sa neobáva zneužívania moci, Slovensko je civilizované

Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Daniela Krajcera v minulosti bolo v parlamente takmer 30 žiadostí o zbavenie imunity poslancov a často sa či už výbor alebo snemovňa stavali do roly sudcov.

Bratislava 27. júna (TASR) - Poslanec NR SR Daniel Krajcer (SaS) je presvedčený, že pri rušení trestnoprávnej imunity poslancov už nepôjde o marketingové divadlo.

Vyhlásil to v rozprave k zrušeniu tejto výsady členov snemovne s tým, že verí po rokoch v úspešné hlasovanie.

"Zmysel zachovania trestnoprávnej imunity je len v krajinách, kde môže dôjsť k zneužívaniu represívnych zložiek zo strany vládnej moci. Ako opozičný poslanec verejne prehlasujem, že takúto obavu nemám. Táto krajina je tak civilizovaná, že k takýmto aktom dochádzať nebude," povedal Krajcer.

Tu bude player


Návrh na zrušenie imunity bola v tejto snemovni podľa jeho slov v minulosti vďačná téma. "Cieľom však nebolo, aby návrhy prešli, ale aby neprešli. To je politická realita. Návrhy slúžili ako marketingové nástroje. Som presvedčený, že po zrušení priestupkovej imunity sa tentoraz odhodlá slovenský parlament zrušiť aj imunitu trestnoprávnu," povedal Krajcer.

Zmysel zrušenia trestnoprávnej imunity spočíva podľa jeho slov v tom, že v minulosti tu bolo v parlamente takmer 30 žiadostí o zbavenie imunity poslancov a často sa či už výbor alebo snemovňa stavali do roly sudcov. "Nebola snaha pristupovať k návrhom podľa toho, ako to stanovuje zákon. Preto sa aj v niekoľkých prípadoch stalo, že NR SR nedala súhlas na trestné stíhanie. Je teda dobré, že tento inštitút skončí," dodal Krajcer.