Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Slovensko kleslo medziročne v indexe vnímania korupcie o tri priečky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ako poukázal riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš, boj proti korupcii poznačila vražda novinára, ktorý o nej často písal.

Berlín/Bratislava 29. januára (TASR) - O tri priečky kleslo Slovensko medziročne v indexe vnímania korupcie Corruption Perceptions Index (CPI) zverejnenom v utorok organizáciou Transparency International (TI). Spomedzi 180 krajín sa ocitlo na 57. mieste. Z krajín EÚ je za Slovenskom päť krajín, a to Maďarsko a balkánske štáty.

Ako poukázal riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš, boj proti korupcii poznačila vražda novinára, ktorý o nej často písal. "Skutočnému reštartu v boji proti korupcii by pomohlo úspešné odsúdenie páchateľov a objednávateľov dvojnásobnej vraždy, ale tiež razantné zvýšenie tempa trestania tzv. veľkých korupčných rýb. Zlepšené postavenie Slovenska v rebríčku vnímania korupcie by priniesla aj celková odpolitizácia polície a prokuratúry, nadstranícka voľba nových ústavných sudcov, ukončenie straníckych nominácií do vedení kontrolných orgánov a štátnych firiem, ako aj jasnejšie vyvodzovanie zodpovednosti v prípade vážnych podozrení z korupcie či nekompetentnosti," priblížil.

Podľa Šípoša ostáva trestanie korupcie naďalej žalostné. Dodal, že v roku 2018 bolo za korupčné trestné činy obžalovaných len 47 osôb, čo je najmenej od roku 2009.

Výskyt tzv. malej korupcie, teda úplatkov v bežnom styku v hodnote desiatok eur, podľa Šípoša klesal. "Na jeseň minulého roka malo takúto skúsenosť len 12 percent občanov, ide o historicky najnižšie číslo," doplnil.

S počtom 50 bodov zo 100 sa Slovensko ocitlo na 57. mieste, medzi Mauríciom o jednu priečku vyššie a Jordánskom spolu so Saudskou Arábiou umiestnenými o priečku nižšie. Z krajín V4 sa najvyššie umiestnilo Poľsko (36.), tesne nasledované Českom (38.). Naopak, najnižšiu priečku obsadilo Maďarsko (64.).

Prvé tri priečky v indexe obsadili v uvedenom poradí Dánsko, Nový Zéland a Fínsko. Najhoršie na tom spomedzi 180 krajín zahrnutých vo výskume v roku 2018 bolo Somálsko so ziskom desiatich bodov. Na druhom mieste sa umiestnili Sýria a Južný Sudán a tretiu priečku obsadili Jemen a KĽDR.

Podľa celkových výsledkov prieskumu získali viac ako dve tretiny krajín menej než 50 bodov, pričom priemerné skóre za posledný rok je 43 bodov.

Index vnímania korupcie určuje poradie krajín z hľadiska miery, do akej je vnímaná prítomnosť korupcie v súvislosti s verejnými činiteľmi a politikmi. Index bol vypracovaný na základe prieskumov medzi podnikateľmi, expertmi a analytikmi napríklad zo Svetovej banky či Medzinárodného menového fondu.