Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Horúčavy na Slovensko prilákali komáre, ktoré môžu prenášať maláriu

Ilustračné foto Foto: TASR - archív

Vyhovuje im extrémne teplé počasie, ktoré sa čoraz viac objavuje aj na našom území.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Na Slovensku sa objavili komáre, ktoré môžu prenášať maláriu. Vyhovuje im extrémne teplé počasie, ktoré sa čoraz viac objavuje aj na našom území.

"Už sme tu registrovali ich výskyt. Prípady malárie však na našom území nik nepotvrdil," povedal pre TASR klimatológ Jozef Pecho. Označil to za netypické. Komár rodu Anopheles sa podľa neho objavil aj v Českej republike.

Pecho zdôraznil, že vysoké teploty sú lákadlom aj pre niektoré druhy stepných pavúkov z Balkánu. "Občas sa ich podarí zaznamenať v našej oblasti," informoval. Na Slovensko sa môžu v budúcnosti sťahovať aj rôzne invazívne teplomilné druhy rastlín. Pestovať banány či citrusy tu podľa Pecha ale nebudeme.

Extrémne horúčavy, ktoré toto leto zasiahli Slovensko, sa podľa klimatológa budú objavovať častejšie a budú intenzívnejšie. V priebehu tohto storočia spôsobia dlhé suchá a môžu ohroziť aj vodné zdroje. Pecho odhadol, že v roku 2040 budú takéto veľké horúčavy každý rok. "Leto 2015 je ukážkou nového klimatického normálu," upozornil.

Suchá na Slovensku môžu v priebehu tohto storočia dosiahnuť až také rozmery ako v Kalifornii. Mnoho ľudí tam opúšťa svoje farmy len preto, aby prežili.

Výsledkom otepľovania však nie je iba nárast teplôt, ale aj výskyt extrémneho počasia. "Prudkých lejakov bude viac. Tie ale nezabezpečia vlahu, no spôsobia povodne," dodal. Čím vyššia totiž bude vlna intenzívnych zrážok, tým menej efektívne to bude pre prostredie.