Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prameňom korupcie na Slovensku je, že nefungujú základné pravidlá

Foto:

V diskusii so zakladateľom českého Nadačného fondu proti korupcii Karlom Janečkom to uviedol slovenský novinár kanadského pôvodu Tom Nicholson.

Bratislava 12. marca (TASR) - V aule Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa dnes uskutočnilo diskusné stretnutie na tému korupcia.

Organizátori z neziskového združenia Manageria, ktorej poslaním je výchova mladých slušných lídrov, podujatie skoncipovali ako česko-slovenský duel. O korupcii a boji proti nej diskutovali dvaja známi aktivisti - slovenský novinár kanadského pôvodu Tom Nicholson a český miliardár, zakladateľ českého Nadačného fondu proti korupcii Karel Janeček.

Pred zaplneným hľadiskom, ktoré tvorili prevažne študenti Univerzity Komenského, obaja diskutéri hovorilo o tom, čo ich priviedlo k aktivitám, ktorými sa snažia upozorňovať na korupciu a vyzývať na jej potieranie. Dotkli sa aj otázky koreňov korupcie v Čechách i na Slovensku.

Podľa Nicholsona je prameňom korupcie na Slovensku neporiadok a to, že nefungujú základné pravidlá. Na začiatku samostatného Slovenska chýbalo podľa Nicholsona aj zamyslenie sa nad tým, aké hodnoty by mala mať slovenská spoločnosť. Upozornil tiež na podľa jeho názoru menšiu národnú hrdosť Slovákov. To všetko podľa neho viedlo k vyprázdneniu hodnôt. "Ak máme takúto prázdnotu, oveľa ľahšie do toho vstupujú a presadzujú sa negatívne veci – závisť, neprajnosť, sebectvo či korupcia," povedal Nicholson.

Janeček na názor o vyprázdnení hodnôt v spoločnosti nadviazal tým, že vďaka tomu sa k moci dostali práve ľudia bez hodnôt, ktorí určujú systém podporujúci neduhy, ako je korupcia. "Keď sme preto založili Nadačný fond proti korupcii, veľmi skoro sme si uvedomili, že cieľom nie je len vykorenenie korupcie, ale celková obnova spoločnosti a zmena volebného systému," uviedol Janeček. Táto zmena bude podľa neho viesť k tomu, aby funkcie štátu riadili charakterovo a morálne čistí ľudia.

Obaja diskutéri sa zhodli v tom, že zlepšenie situácie môže priniesť osobná zodpovednosť každého jednotlivca za vlastné správanie a morálnosť svojich činov, ako aj odvaha pomenovať a upozorňovať na neduhy spoločnosti.

Aktéri diskusie počas debaty mali možnosť odpovedať aj na otázky verejnosti. Jedna z nich znela, či niekedy ľutovali, že sa stali verejne známymi aktivistami v boji proti korupcii. Nicholson priznal, že ťažko mu bolo vtedy, keď sa dozvedel o trestnom oznámení Penty v súvislosti so zverejnením informácií a publikovaním knihy Gorila. "Aj keď som nič iné nemohol čakať, nebolo mi všetko jedno," povedal Nicholson.

Janeček odpovedal, že svoje úsilie nikdy neľutoval, no občas pri atakoch a klamstvách, ktoré sa ho snažili očierniť, prepadal skepse. "Dnes mi to môže iba zhoršiť náladu," uviedol.