Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovensko má záujem rozšíriť spoluprácu s Lichtenštajnskom

Na snímke podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák . Foto: TASR - Štefan Puškáš

Potvrdil to dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák (Smer-SD) po stretnutí so svojou rezortnou kolegyňou Aureliou Frickovou z Lichtenštajnského kniežatstva.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Slovensko má záujem rozšíriť ekonomickú spoluprácu a tiež výmenu skúseností v oblasti duálneho vzdelávania s Lichtenštajnskom. Potvrdil to dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák (Smer-SD) po stretnutí so svojou rezortnou kolegyňou Aureliou Frickovou z Lichtenštajnského kniežatstva. Na Slovensku je na oficiálnej návšteve.

Lajčák s Frickovou diskutovali aj o konkrétnych možnostiach rozšírenia politickej spolupráce v poskytovaní rozvojovej pomoci. Slovenský minister načrtol i projekty zamerané na propagáciu slovenskej kultúry v kniežatstve. "Obe strany potvrdili záujem o skoré dokončenie a podpísanie zmlúv o zabránení dvojitému zdaneniu a o výmene daňových informácií," informoval TASR tlačový odbor MZVaEZ.

Obaja predstavitelia rezortov diskutovali aj o nadchádzajúcom predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie, ktoré ponúkne ďalšie možnosti na prehĺbenie vzťahov a vzájomnej spolupráce.

Lajčák sa ministerke poďakoval za lichtenštajnské príspevky do finančného mechanizmu Európskej zóny voľného obchodu, z ktorých sa na Slovensku financuje rekonštrukcia zámku v Holíči a podporuje medzinárodná mobilita študentov.

Frickovú prijal tiež slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), stretla sa i s ministrom školstva Juraj Draxlerom (nominant Smeru-SD) a štátnym tajomníkom Ministerstva kultúry SR Ivanom Sečíkom.