Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Fico: SR môže byť mostom v Európe, Bielorusko zase pre Euráziu

Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico a vľavo predseda vlády Bieloruskej republiky Andrej Kobjakov po podpise Dohody medzi vládou SR a vládou Bieloruskej republiky o spolupráci v oblasti vedy a technológií v Bratislave 27. apríla 2017. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér SR to vyhlásil dnes na spoločnej tlačovej konferencii s bieloruským premiérom Andrejom Kobjakovom, ktorý pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Slovensko vníma Bielorusko ako významného partnera v rámci Východného partnerstva, preto asi nikoho neprekvapí, že sa nedávno zasadilo za zrušenie sankcií proti Bielorusku. Vyhlásil to dnes slovenský premiér Robert Fico na spoločnej tlačovej konferencii s bieloruským premiérom Andrejom Kobjakovom, ktorý pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska.

"Sme krajiny, ktoré sú si mentálne, jazykovo a kultúrne veľmi blízke a nemáme otvorené politické otázky," zdôraznil Fico, podľa ktorého to potvrdili aj dnešné vzájomné rokovania.

"Ani Bielorusko a ani Slovensko nie sú veľké krajiny, ktoré majú možnosť ovplyvňovať svetové dianie. Preto sa chceme sústrediť predovšetkým na ekonomickú spoluprácu pri plnom rešpektovaní sa a bez akéhokoľvek zasahovania do vnútorných záležitostí našich krajín," konštatoval predseda vlády SR.

Poukázal na to, že obe krajiny majú svoje špecifiká – kým Slovensko je súčasťou EÚ, má euro a je v Schengene, Bielorusko je krajina, ktorá je súčasťou eurázijskej zóny, medzi Bieloruskom a Ruskou federáciou neexistujú colné a daňové bariéry. "Tak ako Slovensko môže byť mostíkom v Európe, tak Bielorusko môže byť fantastickým mostom, pokiaľ ide o Euroáziu," vyhlásil premiér, pričom túto skutočnosť považuje za jedinečnú príležitosť.



Zdôraznil, že nemôžu byť v súčasnosti spokojní, keďže spoločný obrat sa pohybuje na úrovni 160 miliónov eur. Práve premiéri by sa mali osobne zasadzovať o to, aby podnikateľskému sektoru v oboch krajinách otvorili dvere a dali priestor pre podnikateľské projekty.

Od novembrovej návštevy slovenského premiéra v Bielorusku sa podľa neho urobil kus práce. Vyzdvihol predovšetkým spoluprácu v oblasti farmaceutického priemyslu, v rámci ktorej sa sústreďujú na produkciu unikátnych onkologických liekov, v oblasti energetiky, spracovania odpadov, v oblasti poľnohospodárstva v téme živočíšnej výroby.

Robert Fico priblížil i budúcu spoluprácu medzi slovenskou zbrojárskou firmou MSM a bieloruskou spoločnosťou BelOMO, ktorá sa zaoberá vývojom, výskumom, výrobou a modernizáciou optických zariadení. "Vznikla dohoda, že pokiaľ ide o MSM, tak že by v podstate pôsobila na území Bieloruska a súčasne vznikla dohoda, že chcú vybudovať spoločný podnik na Slovensku, ktorý by všetky skúsenosti, ktoré BelOMO má, mohol preniesť do vývoja, výskumu, výroby a modernizácie podobných zariadení," spresnil.



Bieloruský premiér označil dnešnú návštevu Slovenska za prirodzené pokračovanie dialógu, ktorý sa začal v novembri 2016, keď Minsk navštívil premiér Fico. "Bielorusko vníma Slovensko ako strategického partnera v Európe a preto má záujem o spoluprácu," uviedol Andrej Kobjakov. Potvrdil, že premiéri dnes rokovali o širokom spektre možností vzájomnej spolupráce najmä v ekonomickej a obchodnej oblasti.

Kobjakov sa domnieva, že Bielorusko môže čerpať od Slovenska pozitívne skúsenosti v oblasti automobilového priemyslu, keďže aj im sa otvárajú v tejto sfére možnosti. Za ďalšiu oblasť perspektívnej spolupráce označil piatkovú (28.4.) návštevu jadrovej elektrárne v Mochovciach, keďže Bielorusko stavia vlastnú elektráreň.

Premiéri v rámci návštevy podpísali medzivládnu dohodu o spolupráci v oblasti vedy a technológií.

Podľa premiéra SR vzájomný obrat medzi SR a Bieloruskom dosiahol vlani 160 mil. eur



Vzájomný obrat medzi SR a Bieloruskom dosiahol vlani 160 miliónov eur, pri medziročnom 2-% raste. Uviedol to dnes v Bratislave premiér SR Robert Fico (Smer-SD) v úvode Slovensko–bieloruského podnikateľského fóra za účasti predsedu vlády Bieloruska Andreja Kobjakova.

"Zhodli sme sa s pánom premiérom, že takýto stav nemôžeme akceptovať. Preto sme sa s ním osobne zasadili za niekoľko projektov, u ktorých už boli aj podpísané memorandá a kde je veľká pravdepodobnosť podpisu ďalších dohôd, možno už dnes alebo v najbližších dňoch," priblížil Fico.

Potenciál vzájomnej spolupráce je podľa slovenského premiéra v tom, že oba štáty nemajú otvorené žiadne politické otázky. "Môžeme teda celý potenciál našich vzťahov sústrediť na ekonomickú spoluprácu," poznamenal.



Podľa Fica má každá z oboch krajín svoje špecifiká a svoje priority. "Slovensko je v strede Európy, je v schengenskom priestore a má euro. Bielorusko zas otvára priestor do euroázijskeho priestoru. Bol by som rád, aby Slovensko bolo mostom pre Bielorusko a Bielorusko aby bolo mostom pre Slovensko," vyhlásil slovenský premiér.

Fico zároveň pripomenul, že po svojej návšteve v novembri 2016 navštívil Bielorusko aj tento týždeň v utorok (25.4.). "Vidíme potenciál vo viacerých oblastiach, či už ide o farmaceutický priemysel, spracovanie dreva, poľnohospodárstvo, či energetiku. Ukazuje sa, že máme veľkú kapacitu v oblasti atómovej energie. S pánom premiérom sme sa dohodli, že budeme nad vzájomnou obchodnou spoluprácou osobne dohliadať. Želám si, aby doterajší, len 2-% ročný rast obratu v krátkom čase bol niekoľkonásobne vyšší," dodal premiér SR.



Podľa Kobjakova obrat vzájomnej výmeny žiadnu z oboch krajín neuspokojuje. "Naše ekonomiky sú si podobné, obe závisia od vonkajšej konjunktúry," poznamenal predseda vlády Bieloruska.

Upozornil, že SR má obrovské skúsenosti, ktoré sa týkajú mierového využívania jadrovej energie. "Predpokladám, že v roku 2017 budeme spolupracovať v tejto, pre Bielorusko dôležitej sfére," podčiarkol Kobjakov. Vyzdvihol tiež dôležitosť spolupráce oboch národných autorít pre normalizáciu a štandardizáciu.

Podčiarkol, že výška slovenského kapitálu investovaného v Bielorusku je veľmi nízka. "Vyzývam tých, ktorý ho majú, aby ho využili v Bielorusku, ktoré je najzápadnejším členom eurázijskej zóny. Pre investorov ponúkame rôzne úľavy a režimy spolupráce. Sme pripravení upraviť aj legislatívu na to, aby sme mohli rozšíriť spoluprácu," dodal bieloruský premiér.