Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zákon o občianstve pripravil o pas SR vyše 400 ľudí, najviac Čechov

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Súčasná právna norma je momentálne na Ústavnom súde (ÚS) SR.

Bratislava 22. januára (TASR) - Zákon o štátnom občianstve pripravil za dva a pol roka o slovenský pas 433 ľudí, z toho 182 mužov a 251 žien. Väčšina z nich (202) stratila slovenské občianstvo pre prijatie českého. TASR to dnes potvrdila Alena Koišová z komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra.

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali nemecké občianstvo (71), rakúske (49), maďarské (33), britské (31), holandské (12), americké (11), francúzske a talianske (obe po 4), nórske (3), islandské, austrálske, belgické, kanadské a švajčiarske (všetky po 2), čínske, ukrajinské a ruské (všetky po 1).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v máji 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. V súčasnosti sa zmiernením zákona zaoberá ministerstvo vnútra.

Pri úprave sa rozhodlo opierať aj o posudky expertov z oblasti medzinárodného práva, a to v spolupráci s rezortom zahraničných vecí a subjektov, ako je Rada Európy či Vysoký komisár OBSE pre národnostné menšiny. Zatiaľ nie je jasné, kedy vláda o novele rozhodne. Spomínané expertné rokovania si totiž podľa Koišovej vyžadujú istý čas.

Súčasná právna norma je momentálne na Ústavnom súde (ÚS) SR. Skupina poslancov Národnej rady SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd), namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR.