Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slovensko podporuje Čiernu Horu v eurointegrácii

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR - Michal Svítok

Slovensko má podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka počas nadchádzajúceho predsedníctva v Rade EÚ záujem pomôcť Čiernej Hore v eurointegračnom procese.

Bratislava 7. apríla (TABLET.TV) - Pokrok Čiernej Hory v prístupovom procese do Európskej únie a slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. O týchto témach sa rozprával minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskej integrácie Čiernej Hory a jej hlavným vyjednávačom s EÚ Aleksandrom Pejovićom v Bratislave.

Prístupový proces Čiernej Hory sa začal v roku 2012. Spomalila ho nespokojnosť Európskej komisie s fungovaním súdnictva a nedostatočným bojom proti organizovanému zločinu a korupcii. Vláda v Podgorici intenzívne pracuje na reformách v spomínaných oblastiach.

Podľa vyjadrenia Aleksandra Pejovića má pripojenie ku krajinám Európskej únie medzi Čiernohorcami veľkú podporu. „Až 73,8 percenta ľudí sa vyslovilo za vstup krajiny do Európskej únie. Pred tromi rokmi to bolo približne 74 percent, takže podpora obyvateľstva je pomerne stabilná. Samozrejme, nájdu sa aj euroskeptici. Tých je v súčasnosti približne 22 percent,“ povedal A. Pejović.

Čierna Hora sa o vstup do Únie usiluje už takmer desať rokov. V súčasnosti má otvorených 22 kapitol, čo predstavuje približne dve tretiny z celkového počtu. Počas slovenského predsedníctva plánuje otvoriť ďalšie. Slovensko podporuje prístupový proces Čiernej Hory ako politicky, tak aj prakticky cez odovzdávanie vlastných integračných skúseností.