Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Slovensko ponúkne svoju účasť na misii v Afganistane aj po roku 2014

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen počas tlačovej konferencie po stretnutí s ministrami obrany NATO v sídle NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP Photo

Dnes o tom informoval štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec na zasadnutí ministrov obrany NATO v Bruseli.

Bratislava/Brusel 10. októbra (TASR) - Slovensko ako člen Severoatlantickej aliancie potvrdilo svoj záujem zúčastniť sa na novej, nebojovej misii NATO v Afganistane, ktorá bude realizovaná po roku 2014, uviedol dnes štátny tajomník ministerstva obrany SR Miloš Koterec na zasadaní ministrov obrany NATO v Bruseli.

"Dnes sa rokovalo o operáciách a ich zabezpečí, ktoré aliancia uskutočňuje v Kosove a v Afganistane," uviedol Koterec v rozhovore pre TASR.

Podľa predstaviteľa slovenského rezortu obrany, zaujímavým momentom počas dnešného rokovania ministrov bolo vystúpenie afganského ministra obrany Bismilláha Muhammadího, ktorý osobne prišiel prezentovať situáciu v oblasti bezpečnosti a pripravenosť afganských síl na prevzatie plnej zodpovednosti vo svojej krajine po roku 2014, keď aliancia stiahne z Afganistanu svoje bojové útvary.

Aliancia potvrdila svoje strategické zámery v smernici, ktorú dnes prijala, o pôsobení v Afganistane po roku 2014. V nej sa zaväzuje, že dorieši bezpečnostnú situáciu v krajine až do samotného konca.



"Aj napriek tomu, že afganské sily majú dobudované svoje bezpečnostné zložky, stále budú potrebovať dohľad nad kvalitou výcviku, aby sa výcvik zabezpečoval podľa istých štandardov. A to je parketa, v rámci ktorej by aliancia chcela po roku 2014 operovať," upozornil Koterec.

Na základe tejto smernice NATO pripraví novú stratégiu, ktorá bude definovať novú operáciu v Afganistane po roku 2014. Táto operácia bude nebojová a zameraná na výcvik, dohľad a pomoc sformovaným afganským silám.

Koterec upozornil, že Slovenská republika má záujem byť súčasťou tejto operácie. To, o aký rozsah a kompetencie pôjde, je ešte v procese vývoja.

"My sme súčasťou aliancie. A vyhovárať sa, že my tam nechceme byť, keď aliancia tam zostane v nejakej podobe, by bolo nezodpovedné," povedal Koterec. A spresnil, že Slovensko bude mať čo ponúknuť, lebo máme dostatok odborníkov. Už teraz mentori z ozbrojených síl SR pôsobia v Afganistane, avšak až budúca stratégia aliancie pre túto krajinu v období po roku 2014 ukáže, o akých špičkových odborníkov bude záujem.