Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Slovensko poskytne útočisko pre 150 utečencov pod ochranou UNHCR

Foto: TASR/AP

Zostať v SR môžu pol roka od ich vstupu na slovenské územie. Ide predovšetkým o rodiny, respektíve ženy s deťmi.

Bratislava 31. mája (TASR) - Slovensko poskytne na svojom území útočisko 150 utečencom, ktorí sú pod ochranou Úradu Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR). Zostať v SR môžu pol roka od ich vstupu na slovenské územie. Ide predovšetkým o rodiny, respektíve ženy s deťmi.

Vyplýva to z dohody medzi vládou SR, UNHCR a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu o humanitárnom transfere utečencov, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu. Tú dnes kabinet schválil. Na základe predchádzajúcej dohody Slovensko mohlo dočasne prijať 100 takýchto ľudí.

Pred svojím presídlením do tretích krajín budú v azylovom zariadení Migračného úradu Ministerstva vnútra SR v Humennom.

Aktuálna dohoda počíta aj s možnosťou priebežného dopĺňania stanoveného počtu, v prípade odchodu niektorých z nich do tretej krajiny. Stať sa tak môže počas prvých 12 mesiacov platnosti dohody. Celkový počet dočasne prijatých utečencov a osôb však v akomkoľvek čase nesmie presiahnuť už spomenutých 150 ľudí.

Vláda preskúma menný zoznam, ktorý predloží UNHCR a do siedmich pracovných dní od prijatia požadovaných informácií oznámi Úradu schválenie alebo zamietnutie humanitárneho transferu. Dôvody, pre ktoré sa tak rozhodla, uviesť nemusí. Pred vstupom do SR dostanú do cestovného dokladu národné vízum.

V prípade, že ich počet v akomkoľvek čase nepresiahne stovku, výdavky s tým súvisiace uhradí Slovensko. Ak ich bude viac, tak náklady znáša UNHCR.