Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rebríček konkurencieschopnosti: Slovensko postúpilo

Foto: TASR/Milan Soukup

Respondenti prieskumu pozitívne hodnotili aj posun v budovaní infraštruktúry.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Slovensko sa v rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra umiestnilo na 67. mieste spomedzi 140 štátov. Oproti minulému roku tak stúplo o osem priečok. Informovala o tom Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) na základe Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2015 – 2016, ktorú dnes fórum zverejnilo. K malému zlepšeniu hodnotenia došlo už vlani, kedy sa SR posunula zo 78. miesta na 75.

Aktuálne výsledky podľa PAS potvrdili pozitívny trend a Slovensko sa po dvoch rokoch opäť dostáva do prvej polovice rebríčka konkurencieschopnosti. Napriek tomu je naďalej treťou najhoršie hodnotenou krajinou v skupine štátov Európskej únie. Nižšie sa umiestnili už len Chorvátsko (77. miesto) a Grécko (81.). Tesne nad Slovenskom sa nachádzajú Cyprus (65.) a Maďarsko (63.).

Celkové hodnotenie Slovenska sa čiastočne zlepšilo vďaka niektorým pozitívne vnímaným zmenám a čiastočne preto, že iné krajiny sa v konkurencieschopnosti zhoršili,“ konštatoval projektový manažér PAS Peter Kremský. Podnikatelia oceňujú napríklad skrátenie doby potrebnej na začatie podnikania či vládnu podporu využívania nových technológií cez digitalizáciu verejnej správy. Vo firemnej sfére zasa podľa nich konkurenčnú schopnosť SR posilňuje, že podniky skvalitňujú výrobné procesy a zavádzajú inovácie.

Respondenti prieskumu pozitívne hodnotili aj posun v budovaní infraštruktúry, jej stav pokladá za problém už len 4,6 % opýtaných. Naopak, zhoršilo sa vnímanie korupcie, ktorá sa dokonca za posledný rok dostala na prvé miesto medzi problematickými faktormi podnikania na Slovensku. Za najboľavejší problém ju označilo 18 % podnikateľov.

Celkovo vidieť mierne zlepšenie, ale 67. miesto na svete nie je práve lichotivou vizitkou pre krajinu, ktorá je už vyše 10 rokov členom EÚ. Za vyspelými štátmi zaostávame najmä v kvalite verejných inštitúcií. Napríklad v hodnotení klientelizmu je Slovensko medzi najhoršími krajinami na svete. Máme čo doháňať v posilňovaní nezávislosti súdov, vymáhateľnosti práva, v boji proti korupcii a v znižovaní administratívnej náročnosti pre podnikateľov,“ myslí si Kremský.

Na vrchole rebríčka sa už siedmy rok po sebe umiestnilo Švajčiarsko. Singapur si udržal druhú priečku a USA obhájili minuloročné tretie miesto. Nemecko si polepšilo o jedno miesto, Holandsko o tri a po troch rokoch sa vracia na piatu priečku. Japonsko (6.) a Hong Kong (7.) si udržali minuloročné pozície. Fínsko kleslo na ôsme miesto, čo je jeho najhoršie umiestnenie v histórii hodnotenia. Top desiatku uzatvárajú Švédsko (9.) a Veľká Británia (10.), ktoré si navzájom vymenili pozície z vlaňajška.

V raste pokračuje Česko. Opäť sa posunulo z 37. miesta na 31. priečku a aj tento rok je lídrom v skupine krajín Vyšehradskej štvorky. Poľsko si medziročne polepšilo o dve priečky a skončilo 41. Maďarsko zmazalo svoje minuloročné zlepšenie, kleslo o tri miesta a obsadilo v tomto roku 63. priečku.