Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovensko získalo pozvanie na prístupové rokovania s NATO v roku 2002

"A sme tam", signalizuje slovenský premiér Mikuláš Dzurinda /uprostred/ na popoludňajšom zasadnutí Severoatlantickej rady 21. novembra 2002 v Prahe za účasti predstaviteľov siedmych krajín Vilniuskej desiatky, ktoré získali pozvánku na členstvo v tomto zoskupení Foto: TASR/Vladimír Benko

Prístupový proces SR do tejto vojenskej aliancie sa začal ešte v novembri 1993.

Bratislava/Praha 28. marca (TASR) - V dňoch 21.-22. novembra 2002 sa konal v českej metropole Prahe summit Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization - NATO). Slovenská republika spolu so Slovinskom, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Bulharskom a Rumunskom na ňom získali pozvanie na prístupové rokovania s alianciou.

Prístupový proces SR do tejto vojenskej aliancie sa začal ešte v novembri 1993. Prezident SR Michal Kováč vtedy v Bruseli pred radou NATO predniesol prejav, v ktorom zdôraznil jednoznačný záujem SR o úzku spoluprácu s alianciou, ktorá by perspektívne viedla k začleneniu Slovenska do NATO.

Pre nedostatky v demokracii nebola SR v júli 1997 na summite v Madride pozvaná do aliancie. Vstup krajiny do NATO odignorovali aj občania SR v referende, ktoré sa konalo v máji toho roku a zúčastnilo sa na ňom iba desať percent voličov, referendum bolo neplatné.

Situácia v SR sa v tejto oblasti zmenila v roku 1999. Bol dotvorený Národný program prípravy na členstvo v NATO. Dokument bol schválený vládou SR 6. októbra toho roku a následne odovzdaný v centrále NATO v Bruseli na posúdenie. NATO pozvalo na summite aliancie v Prahe v roku 2002 na prístupové rokovania sedem krajín: Slovensko, Slovinsko, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Bulharsko a Rumunsko.

Veľvyslanci členských krajín NATO podpísali 26. marca 2003 v Bruseli protokoly o prijatí siedmich nových krajín: Slovenska, Slovinska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Bulharska a Rumunska. Slovensko na ceremoniáli zastupoval minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Prístupové protokoly k Washingtonskej zmluve, ktoré veľvyslanci 19 členských krajín aliancie podpísali, boli právnymi dodatkami k zmluve o NATO a po ich ratifikácii umožnili novým členom stať sa jej účastníkom. Nasledujúci deň vláda SR jednomyseľne odsúhlasila pristúpenie Slovenska k Severoatlantickej zmluve.

Slovensko a šesť ďalších krajín strednej a východnej Európy sa oficiálne stalo členmi Severoatlantickej aliancie 29. marca 2004. Pri tónoch slovenskej štátnej hymny vztýčili 2. apríla 2004 približne o 9.50 h na čestnom nádvorí pred bruselským sídlom NATO slovenskú zástavu. Počas slávnostného ceremoniálu za účasti ministrov zahraničných vecí 26 členských krajín, generálneho tajomníka NATO, veľvyslancov a pracovníkov aliancie stúpali na pripravené stožiare postupne zástavy všetkých siedmich nových členov aliancie: Bulharska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Rumunska, Slovenska a Slovinska.

Na summite Severoatlantickej aliancie v tureckom Istanbule v dňoch 28.-29. júna 2004 sa prvýkrát zúčastnila Slovenská republika ako plnoprávny člen NATO. Slovenskú delegáciu na vrcholnej schôdzke Aliancie viedol prezident SR Ivan Gašparovič sprevádzaný premiérom Mikulášom Dzurindom.