Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Slovensko využije v Bruseli na predsedníctvo v EÚ prenajaté priestory

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Súčasná budova SZ je v nevyhovujúcom stave a v krátkom čase si vyžiada rekonštrukciu.

Bratislava 18. septembra (TASR) - V súvislosti so slovenským predsedníctvom v Európskej únii sa zamestnanci Stáleho zastúpenia (SZ) SR pri EÚ v Bruseli na istý čas presťahujú do prenajatých priestorov. Súčasná budova SZ je v nevyhovujúcom stave a v krátkom čase si vyžiada rekonštrukciu.

Vláda schválila kúpu novej v júni minulého roka. V hre však bola aj druhá alternatíva, a síce, ak by kúpa nebola možná, tak sa súčasná budova stáleho zastúpenia zrenovuje a pre všetkých zamestnancov zabezpečujúcich výkon predsedníctva sa prenajmú kancelárske priestory.

Po analýze realitného trhu v Bruseli sa ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo pre prenájom. Podľa štátneho tajomníka ministerstva Petra Javorčíka ide o lacnejší a optimálnejší model aj z hľadiska logistiky.

Predmetná budova, v ktorej predtým sídlili niektoré direktoriáty Európskej komisie, je v blízkosti SZ a jej majiteľ ju zrenovuje na vlastné náklady. "V podstate je na rovnakej ulici. Zároveň sa za tri roky prenájmu zrekonštruuje stále zastúpenie," priblížil Javorčík.

Ako poznamenal, náklady na kúpu nových priestorov v Bruseli, do ktorých by sa dalo hneď nasťahovať a kapacitne by vyhovovali pre vyše 200 ľudí, sú veľmi vysoké. Pohybovali sa v rozmedzí 20 až 30 miliónov eur. "Taktiež bol problém z hľadiska ich umiestnenia. Tie, ktoré boli na trhu, neboli v takej dobrej lokalite ako je naše stále zastúpenie alebo tá budova, ktorú budeme mať v prenájme," vysvetlil štátny tajomník.

Prenajímané priestory by mali byť k dispozícii na jar budúceho roka. Trojročný prenájom vyjde na približne 9 miliónov eur. Rekonštrukcia stáleho zastúpenia sa odhaduje na ďalších 5 miliónov eur.

Na SZ aktuálne pracuje približne 80 ľudí. Diplomatický personál sa bude postupne posilňovať. Od septembra tohto roka o 18 ľudí, na budúci rok o 51. Počas výkonu predsedníctva má celkový stav zamestnancov SZ dosiahnuť 225.

Konečné náklady na predsedníctvo, ktoré bude druhý polrok 2016, zatiaľ ministerstvo zahraničných vecí vyčísliť nevie. Známe sú len tohtoročné výdavky na jeho prípravu vo výške troch miliónov eur a na budúci rok, keď sa počíta s 15,65 miliónmi eur. Predpokladá sa, že celková suma sa bude pohybovať medzi 60 až 70 miliónmi eur.

Slovinsko v roku 2008 na tento účel vynaložilo 62 miliónov eur, Česká republika o rok neskôr 136 miliónov eur, Maďarsko 81 miliónov eur, Poľsko 116 miliónov eur, Cyprus 61,7 miliónov eur a Litva minulý rok 62 miliónov eur.