Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Slovensko prežilo najhorúcejší záver apríla za 60 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Počas víkendu zaznamenali rekordy maximálnej dennej teploty takmer všetky meteorologické stanice s denným spravodajstvom.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Uplynulý aprílový víkend bol na Slovensku extrémne teplý. "Počas víkendu zaznamenali rekordy maximálnej dennej teploty takmer všetky meteorologické stanice s denným spravodajstvom," informoval klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško.

V sobotu (28. 4.) nezaregistrovali rekord maximálnej dennej teploty vzduchu iba na Chopku a Lomnickom štíte a v nedeľu (29. 4.) v Turčianskych Tepliciach. V nedeľu bola v Hurbanove priemerná denná teplota 24,0 stupňa Celzia, čo je teplota charakteristická skôr pre júl. Tieto hodnoty prekonali rekord 21,6 stupňa Celzia z roku 2000.



Popri rekordnej a na niektorých meteorologických staniciach tropickej maximálnej dennej teplote vzduchu sa ešte v horských dolinách a kotlinách ráno vyskytujú aj prízemné mrazy. Dnes klesla minimálna prízemná teplota vzduchu napríklad v Spišských Vlachoch na mínus 0,2 stupňa Celzia. Táto hodnota však výrazne zaostala za rekordom, ktorý pre minimálnu prízemnú teplotu vzduchu pre 30. apríl predstavuje na tejto meteorologickej stanici mínus 10,0 stupňa Celzia z roku 1976. Prízemné mrazy sa v tomto období ešte môžu vyskytovať aj v nížinách.

TASR informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Teplotné rekordy padali v Rakúsku

Okrem Slovenska padali rekordy i v zahraničí.

Nové teplotné rekordy zaznamenali dnes, podobne ako počas uplynulého víkendu, vo viacerých lokalitách Rakúska.

Napríklad v Neusiedli am See pri Neziderskom jazere v spolkovej krajine Burgenland vystúpila ortuť teplomerov na 31 stupňov Celzia. V centre rakúskeho hlavného mesta Viedeň namerali ešte o desatinu stupňa viac.

Historicky najvyššie aprílové hodnoty zaznamenali v piatok v Salzburgu (31,5 stupňa) a v sobotu v dvoch dolnorakúskych lokalitách - vo Waidhofene/Ybbs (32 stupňov) a v Kremse (31,4 stupňa).

Predchádzajúci aprílový rekord mal hodnotu 31 stupňov Celzia, viazal sa k dolnorakúskemu Obersiebenbrunnu a odolával od roku 1968. V týchto dňoch sa tabuľky aprílových teplotných rekordov prepisovali v spolkových krajinách Viedeň, Burgenland, Dolné Rakúsko, Horné Rakúsko, Salzbursko, Tirolsko a Vorarlbersko.


Padol budapeštiansky i celoštátny teplotný rekord

Na 32 stupňov Celzia vystúpila dnes ortuť teplomerov v štvrti Újpest maďarského hlavného mesta, čo znamená nový budapeštiansky i celoštátny teplotný rekord pre posledný aprílový deň.

Informovala o tom maďarská tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na Celoštátnu meteorologickú službu.

Doteraz platný teplotný rekord v Budapešti mal hodnotu 29,5 stupňa Celzia a odolával od roku 1934. Najvyššiu teplotu na maďarskom území namerali v posledný aprílový deň roku 2003 v Kisvárde, a to 29,9 stupňa Celzia.

Aj v ďalších lokalitách Maďarska sa teploty vyšplhali dnes nad hranicu 30 stupňov, podobne teplo bude aj v utorok, takže možno očakávať aj ďalšie rekordy.