Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Slovensko dalo vlani na rozvojovú pomoc 60,9 milióna eur

Foto:

Slovenská republika napríklad medzi prvými reagovala na humanitárnu katastrofu v Sýrii.

Bratislava 7. mája (TASR) - Slovensko poskytlo vlani na oficiálnu rozvojovú pomoc 60,9 milióna eur, čo je o takmer milión eur menej ako rok predtým. Je to dôsledok nerealizovaného príspevku SR do Programu národnej solidarity Afganistanu vo výške jeden milión eur, ktorý ministerstvo zahraničných vecí poskytlo v marci 2013. Vyplýva to z informácie, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Podiel rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku (HND) bol v roku 2012 na úrovni 0,087 percenta. Opätovne sa tak nepodarilo dosiahnuť záväzok, ku ktorému sa SR ako nová členská krajina Európskej únie zaviazala, a to dosiahnuť podiel na úrovni 0,17 percenta do roku 2010, upozorňuje správa.

Slovensko okrem toho poskytlo vlani humanitárnu pomoc vo výške 323.500 eur, ako poukazuje materiál, SR napríklad medzi prvými reagovala na humanitárnu katastrofu v Sýrii. Slovensko tiež poskytlo materiálnu humanitárnu pomoc na riešenie bývania v utečeneckom tábore v Čiernej Hore a na riešenie utečencov zo Sýrie v Jordánsku.