Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

VIDEO: Takto Slovensko odoláva vlne horúčav

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Viaceré mestá na Slovensku prijali opatrenia súvisiace s extrémnymi teplotami.

Bánovce nad Bebravou 2. augusta (TASR) - Bánovčania a návštevníci mesta sa môžu na Námestí Ľ. Štúra osviežiť pitnou vodou z cisterny. Samospráva ju zabezpečila sponzorsky, reaguje tak na vysoké teploty počas týchto dní, informoval dnes hovorca Bánoviec nad Bebravou Miroslav Schlesinger.

"Verejnosť má tiež k dispozícii pitnú vodu zo studne pred budovou okresného úradu. Súčasne sme ju zabezpečili aj v kancelárii prvého kontaktu, ktorá sa nachádza vo dvore budovy mestského úradu," uviedol Schlesinger. V Bánovciach nad Bebravou tiež podľa neho polievajú ulice vodou pre ochladzovanie prostredia.



"V súvislosti s aktuálnymi vysokými teplotami vyzývame na ohľaduplnosť najmä voči starším a osamelo žijúcim osobám. Sociálne oddelenie si v tejto oblasti plní svoje povinnosti, ale výzvu na pomoc považuje za svoju morálnu povinnosť," zdôraznil hovorca mesta. Radnica zároveň upozorňuje majiteľov psov, najmä deti a mládež, aby sa vyhýbali ich dlhému "venčeniu" počas najvyšších teplôt a zabezpečili im stály prísun čerstvej a chladnej vody, dodal Schlesinger.

Takto to vyzerá dnes v Bratislave







V Handlovej začali s polievaním ulíc



V Handlovej začali v utorok (1.8.) s polievaním miestnych komunikácií. Opatrením, ktoré bude samospráva zabezpečovať do 4. augusta, sleduje zmiernenie tropických teplôt. Tie majú dosiahnuť počas dňa viac ako 33 stupňov Celzia.

"Polievacie vozidlo spoločnosti Hater Handlová, spol. s r.o., môžu Handlovčania stretnúť v centre, ale aj na asfaltových cestách v odľahlejších kútoch mesta," informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová.
Vozidlo, ktoré priebežne zvlhčuje prostredie a zároveň znižuje teplotu ovzdušia, môže podľa nej verejnosť vidieť v dopoludňajších aj popoludňajších hodinách. "V utorok sa začalo polievať v dopoludňajších hodinách, dnes o 9.00 h s predpokladaným ukončením polievania vo všetky dni do 18.00 h," priblížila.

Polievacie auto najazdí v rámci jedného okruhu v meste 12 kilometrov, čo mu v priemere trvá približne dve hodiny a za tento okruh minie štyri metre kubické vody. Vozidlo vykoná v priemere štyri až päť okruhov za deň.
"Samospráva taktiež odporúča, aby Handlovčania, hlavne v staršom veku, nevychádzali na priame slnko, zdržovali sa skôr doma a dodržiavali pitný režim," zdôraznila Paulínyová.



Handlová zatiaľ neplánuje pre vysoké teploty úpravu stránkových hodín mestského úradu.


Mesto Nové Zámky sa v dôsledku pretrvávajúcich tropických teplôt rozhodlo tento rok obnoviť rozprašovače vodnej pary, ktoré v minulom roku odcudzili. Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Petronela Bernáth, rozprašovacie zariadenie je umiestnené na ulici M.R. Štefánika - na Korze.

Podľa jej slov samospráva v júli 2015 za účelom zmiernenia extrémnych teplôt a spríjemnenia klímy mesta objednala pre občanov a návštevníkov centra rozprašovacie zariadenie, umiestnené na ulici M.R. Štefánika - na Korze. "Rozprašovače vodnej pary sú umiestnené natrvalo, využívajú sa v letných mesiacoch. Pôvodne bolo namontovaných šesť hlavíc rozprašovačov s 36 tryskami vodnej pary, ktoré však boli v roku 2016 počas sviatku Porciunkula odcudzené," povedala Bernáth.

Odcudzené hlavice tento rok samospráva nahradila novými a doplnili sa ďalšie tri. "Deväť hlavíc so 45 tryskami spúšťa časovač, a to medzi 09.00 a 18.00 h. Spríjemňujú klímu Novozámčanom a návštevníkom mesta, keď teplota vzduchu presiahne 30 stupňov Celzia. Okrem toho v tejto lokalite fungujú dve fontány," dodala hovorkyňa.



V nasledujúcich dňoch nás zrejme ochladenie nečaká



Ochladenia sa na viacerých územiach Slovenska nedočkajú obyvatelia ani v nasledujúcich dňoch. Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí dnes popoludní pre takmer všetky kraje, s výnimkou Žilinského kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Podľa meteorológov nie je vylúčené, že teploty dosiahnu na niektorých miestach 35 až 36 stupňov Celzia. "Uvedená teplota vzduchu je v danom ročnom období a oblasti zriedkavá, predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uvádza SHMÚ.

Nižšia výstraha, prvého stupňa, je v súčasnosti vyhlásená pre 13 okresov, a to Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves, Levoča, Sabinov a Bardejov.

Na aktuálnu vlnu horúčav hlavné mesto Bratislava reaguje viacerými opatreniami. Na Hlavnom námestí je umiestnená cisterna s pitnou vodou, ktorá je k dispozícii bezplatne od 11:00 do 17:00 hod. Na snímke muž si nalieva vodu z cisterny na Hlavnom námestí v Bratislave počas horúčav
Foto: TASR - Dano Veselský


Vo štvrtok (3.8.) však treba podľa meteorológov počítať s vyššími teplotami už aj na Záhorí, kde je vyhlásený druhý stupeň výstrahy. Prvý výstražný stupeň je oproti dnešnému dňu zatiaľ vyhlásený aj pre okresy Ilava, Púchov, Prešov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce.

Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor na deti a seniorov. Počas horúčav treba dodržiavať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody, a to v menších dávkach, radí Úrad verejného zdravotníctva. Vysoké teploty sú záťažou i pre vtáctvo v mestách. Operencom možno pomôcť jednoducho, na okenný parapet či záhradku stačí dať nízku misku s vodou, napríklad z kvetináča. Horúčavy predstavujú aj potenciálne nebezpečenstvo pre tvorbu požiarov.

V horúčavách trpia aj zvieratá



Poľnohospodári v Košickom kraji majú žatvu na 90 percent ukončenú. Horúčavy im však môžu spôsobiť komplikácie pri ostatných prácach na poliach. Pre TASR to uviedol riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory v Košiciach Róbert Gáspár.

"Dlhodobo je pôda vysušená, hlavne v tých spodných vrstvách. Keď začne pršať, pôda je taká tvrdá, že ani nevie prijať vodu. Tá stečie a veľmi to pôde nepomôže," povedal Gáspár s tým, že sucho ovplyvní požatevné práce a môže mať dosah na zber neskorých plodín, ako je kukurica a slnečnica. Na neskôr sa budú posúvať tiež jesenné agrotermíny.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Na východnom Slovensku podľa neho zavlažovanie nefunguje. Ako tvrdí, na Žitnom ostrove sa to napríklad dá rozbehnúť. Poľnohospodári v Košickom kraji nevedia vlastnými silami zavlažovať pozemky. Riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinovej komory v Rožňave Ján Rusňák hovorí, že teplo má vplyv jednak na rastlinnú, ako aj živočíšnu výrobu.

"Vzhľadom na to, že okres Rožňava je podhorská oblasť, zvieratá treba počas dňa sťahovať dole a napájať vodou. Hovädzí dobytok je najzraniteľnejší, lebo potrebuje značné množstvo vody. Ovca je zvyknutá, ale aj tam sú problémy, lebo predtým boli ďalej a voda sa im nosila. Teraz je, dá sa povedať, raz taká spotreba vody, zvieratá sa musia zachraňovať," vysvetlil Rusňák s tým, že úhyn zvierat v súvislosti s extrémnymi teplotami zatiaľ nezaznamenali.

V okolí obce Beša trpí suchom najmä kukurica a slnečnica



Horúčavami a suchom, ktoré na Slovensku panujú v týchto dňoch, trpí v katastri obce Beša v okrese Levice najmä slnečnica a kukurica. TASR o tom informoval riaditeľ Poľnohospodárskeho družstva (PD) Beša Zdenek Kúdela.

"Závlahy nefungujú, sú rozbité, nevieme s tým nič urobiť. Dokonca nefungujú ani melioračné záležitosti. Hlavne v časti Lula je potok neregulovaný asi aj 30 rokov. Bohužiaľ, sa musíme spoliehať iba na počasie. Ako opatrenia robíme utláčanie pôdy valcovaním, aby bol výpar čo najmenší. Pokiaľ v najbližšom čase nenaprší, tak bude zle. Pripravujeme pôdu pod sejbu repky ozimnej, ktorú začneme 15. až 20. augusta, nasledovať bude pšenica," povedal Kúdela.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


PD Beša využíva jedine priame podpory na hektár, žiadne iné dotácie, eurofondy či kompenzácie ohľadom škôd doteraz nevyužili. "Keby som dal poistiť pôdu, tak sa pomaly nedoplatím. Neriešime teda poistenie úrody proti ľadovcom, zatopeniu, zmrznutia a podobne a ani sme v tejto oblasti nič od vlády nepýtali," dodal riaditeľ PD Beša.

Družstvo hospodári na poliach o rozlohe 1800 hektárov (ha), z toho 1700 ha je orná pôda, pričom na 5 % z nej sa nemôže nič pestovať, čo je približne 85 ha. "Na 650 ha sme pestovali pšenicu, na 190 ha jačmeň jarný a na 350 ha repku ozimnú. Na ostatnej rozlohe pestujeme slnečnicu a kukuricu," uviedol Kúdela.

Pšenicu, jačmeň a repku už PD skosilo, pričom úroda bola o niečo horšia ako v roku 2016. "Nie je to však také zlé, pretože oproti priemeru okresu Levice v úrode máme viac o 1,5 tony jačmeňa na hektár, o jednu tonu pšenice na hektár a 0,5 tony repky na hektár. Úroda pšenica bola na úrovni 5,91 t/ha, jačmeň jarný 6,02 t/ha a repka ozimná 3,92 t/ha," povedal Kúdela.