Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Slovensko sa zapojilo do výcvikovej misie Spojenecké nebo

Na archívnej snímke MiG-29. Foto:

Ide o výcvikovú a nebojovú ukážku jednoty Aliancie a jej pripravenosti byť v prípade potreby k dispozícii na naplnenie podstaty NATO, poznamenal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Bratislava 28. augusta (TASR) - V rámci výcvikovej misie Spojenecké nebo v piatok v priebehu 24 hodín preletí celkovo šesť aliančných Boeingov B-52 Stratofortress všetkých 30 členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) v Európe a Severnej Amerike. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ide o výcvikovú a nebojovú ukážku jednoty Aliancie a jej pripravenosti byť v prípade potreby k dispozícii na naplnenie podstaty NATO," poznamenal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), pričom zdôraznil, že ide o dlhodobo plánované cvičenie, ktoré nie je reakciou na politické dianie v Európe. Do tejto nebojovej misie sa zapojilo aj Slovensko, ktorého stíhacie lietadlá Mig-29 sprevádzali aliančné jednotky počas preletu cez vzdušný priestor SR.

Súčasťou výcvikovej misie je podľa rezortu obrany celkovo šesť Boeingov B-52 Stratofortress, z toho štyri letia cez členské štáty NATO v Európe a ďalšie dve ponad Kanadu a Spojené štáty americké. "Dnešné prelety NATO vo všetkých krajinách Európy a Severnej Ameriky sú prejavom solidarity a záväzku Aliancie zabezpečiť výcvik, ktorý posilní bezpečnosť v Európe," uzavrela veľvyslankyňa USA na Slovensku Bridget Brinková.