Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenská Sahara ONLINE: Búrka prerušila i program festivalu Grape

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Počasie sa zmenilo a končí sa aj náš ONLINE. Ďakujeme, že ste nás celý týždeň sledovali. Redakcia Teraz.sk

Bratislava 10. augusta (Teraz.sk/TASR) - Slovensko celý týždeň trápia vysoké teploty. Na niektorých miestach môžu dosiahnuť až 38 stupňov Celzia. Už na pondelok vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahy 2. a 3. stupňa.



Ako sa ochladzujete v týchto horúcich dňoch vy? Pošlite nám video alebo fotografiu na adresu teraz@tasr.sk. Možno inšpirujete aj ostatných.

NEDEĽA, 16. augusta 2015


9:14
Nočné búrky so sebou priniesli i vlnu ochladenia, ktorá zasiahla väčšinu územia Slovenska. Náš online extrémnych teplôt preto ukončujeme a za celú redakciu Teraz.sk ďakujeme a prajeme príjemný zvyšok víkendu.

9:00
Čitateľ Jozef sa odišiel schladiť k dcére do Talianska.
Foto: Jozef/Teraz.sk


8:32
Dnes nás konečne na väčšine územia Slovenska čaká chladnejšie počasie.
Výstraha vydaná na nedeľu, 16. augusta 2015
Foto: shmu.sk




7:20
Keď po 20-tej hodine prišiel na hlavné pódium festivalu Grape švédsky folkový pesničkách José Gabriel González (1978), zamračená obloha nad letiskom neveštila nič dobré. Rodák z Göteborgu, ktorý má na svojom konte tri vydané albumy, stihol odohrať iba niekoľko piesní, pretože organizátori vystúpenie prerušili pre postupne silu naberajúcu búrku.



SOBOTA, 15. augusta 2015


20:30
Bratislava 15. augusta (TASR) - Hlavným mestom sa vo večerných hodinách prehnala silná búrka, hasiči majú preto početné výjazdy. Zatiaľ zasahovali deväťkrát, výjazdy však podľa nich budú pribúdať najbližšie dve až tri hodiny.



Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


19:30
V Bratislave extrémne horúčavy vystriedala prietrž mračien. Na mnohých miestach padajú krúpy a búrka sprevádza veľké hrmenie.

Extrémne teplá v Bratislave vystriedala prietrž mračien.
Foto: Teraz.sk


19:00
Najviac denných teplotných rekordov zaznamenali meteorológovia v stredu (12.8.). Tie padli na väčšine územia Slovenska.



18:13
Na Slovensku dnes skolabovalo 110 ľudí, z toho 65 žien a 45 mužov. TASR o tom informoval Radovan Hríbik z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS).

Záchranári najviac zasahovali v Prešovskom kraji, skolabovalo tam 19 ľudí. O jeden prípad menej mal Bratislavský kraj. V Banskobystrickom kraji bolo 17 kolapsov, v Trnavskom 13, Nitrianskom 12, v Trenčianskom a Žilinskom 11 a v Košickom 9.

16:54
Nielen hubári, ale zdá sa, že aj huby sú už nedočkavé.
Nielen hubári, ale zdá sa, že aj huby sú už nedočkavé. Napriek pretrvávajúcim horúčavám a meškajúcim zrážkam, začali na hornej Nitre rásť rôzne druhy hríbovitých húb. Sú to predovšetkým hríby dubové a smrekové, zrnitohlúbikové, siné, ale aj rôzne druhy kozákov. Nie síce vo veľkom množstve, ale hubára potešia. Na snímke hríb siný, ktorý vyrástol v parku uprostred dediny Malinová. V Malinovej 15. augusta 2015.
Foto: TASR/Pavol Remiaš

Napriek pretrvávajúcim horúčavám a meškajúcim zrážkam začali na hornej Nitre rásť rôzne druhy hríbovitých húb. Sú to predovšetkým hríby dubové a smrekové, zrnitohlúbikové, siné, ale aj rôzne druhy kozákov. Nie síce vo veľkom množstve, ale hubára potešia.





15:37
Viaceré kraje dnes zastihnú aj búrky, meteorológovia pred ich výskytom vydali výstrahu prvého stupňa, tiež do 19.00 h. Platí to pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Búrky by mali byť podľa SHMÚ ojedinele aj s krupobitím. Vietor by mal miestami dosahovať 18 až 23 metrov za sekundu, očakávaný úhrn zrážok je 20 až 44 milimetrov.

14:18
Klimatizácia prináša v aktuálnych horúčavách mnohým ľuďom úľavu, netreba však zanedbávať ani potenciálne riziko, ktoré z jej používania vyplýva. Ako upozorňujú odborníci, časté striedanie rôznych teplôt, neodborné zaobchádzanie a zanedbávanie pravidelnej údržby klimatizačného zariadenia môže nakoniec vyústiť aj do poškodenia ľudského zdravia.



13:13
Hasiči už druhý deň zasahujú pri dvoch lesných požiaroch v okolí Malaciek. Prvý vypukol smerom na Pernek a druhý smerom na Studienku. Okrem profesionálnych hasičov zasahujú aj dobrovoľní z Perneku, Veľkých Levárov, Lozorna, Sološnice, Rohožníka, Dúbravky, Ružinova a Studienky.

11:41
V nedeľu (16.8.) by sa však malo na väčšine územia ochladiť.
Výstraha vydaná na nedeľu, 16. augusta 2015
Foto: shmu.sk

Výstraha tretieho stupňa bude platiť už len pre Nitriansky a Prešovský kraj a časť Banskobystrického a Košického kraja. V tento deň by mal na Slovensko podľa meteorológov postupne prúdiť zvlnený studený front od západu. "Najbližšie dni nás čaká teplota vzduchu miestami až o viac ako 10 stupňov Celzia nižšia ako doteraz," informovali na webovej stránke SHMÚ.

10:39
V obciach a mestách na Záhorí začali šetriť vodou. Vyplýva to zo zistení Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), ktorá sa v stredu (12.8.) obrátila na svojich zákazníkov a 23 samospráv na Záhorí s upozornením na ubúdanie zásob vody a možné riziko regulovania jej dodávok.



9:09
Počas horúceho víkendu sa môžu obyvatelia a návštevníci Bratislavy osviežiť pitnou vodou z cisterny, ktorá bude pristavená na Hlavnom námestí.
Ilustračná snímka
Foto: TASR

V meste budú zároveň pre očakávané vysoké teploty polievať ulice v centre a jeho širšom okolí. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácie a marketingu bratislavského magistrátu.



8:00
Aj dnes nás na celom území Slovenska potrápia extrémne horúčavy.
Výstraha vydaná na sobotu, 15. augusta 2015
Foto: shmu.sk




PIATOK, 14. augusta 2015


21:24
Na Slovensku je v súčasnosti v prevádzke 14 prírodných a 170 umelých kúpalísk. Zákaz kúpania platí naďalej pre jazero v rekreačnej oblasti Gazárka Šaštín-Stráže. Dôvodom je premnoženie cyanobaktérií. Zhoršená mikrobiologická kvalita vody sa zistila tiež vo vodnej nádrži Ružín a v lokalite Tajch Žarnovica.

20:06
Hasiči z okolia Bratislavy majú už niekoľko hodín plné ruky práce s požiarmi v prírodnom prostredí. Informovala o tom Zuzana Farkasová z komunikačného a organizačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).



18:54
Horúčavy prinášajú aj nešťastné udalosti. V jednom z jazier na bratislavskej Železnej studničke našli dnes po 13.00 h mŕtveho 56-ročného muža. Polícia vyšetruje okolnosti jeho úmrtia. Informoval o tom dnes bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.



"Telo muža bez známok života bolo spozorované vo vodnej ploche jedného z jazier na bratislavskej Železnej studničke. Následne bolo za asistencie príslušníkov Hasičského a záchranného zboru vytiahnuté na breh jazera," opísal hovorca.

17:30
Na Slovensku dnes skolabovalo 126 ľudí, z toho 64 mužov a 62 žien. Informoval o tom Ján Kobliška z Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby (OSZZS).

Zdravotníci najviac zasahovali v Prešovskom kraji, skolabovalo tam 24 ľudí. O jeden prípad menej mal Žilinský kraj. V Banskobystrickom kraji bolo 19 kolapsov, v Košickom kraji 18, v Bratislavskom 15 a v Nitrianskom 11. Po osem zásahov museli záchranári vykonať v Trnavskom a Trenčianskom kraji.

Horúce počasie nás čaká aj cez víkend.
Výstraha vydaná na sobotu, 15. augusta 2015
Foto: shmu.sk


15:35
Medzi Malackami a Studienkou horí les. Zasahujú tam desiatky hasičov. S požiarom bojujú hasiči z Malaciek, Bratislavy, Kuchyne a viacero dobrovoľníkov.

14:20
Tohtoročná sezóna na mestskom kúpalisku v Trebišove prebieha v plnom prúde, horúčavy lákajú tráviť čas pri vode. Kúpalisko navštívi denne 900 až 1000 ľudí.
Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván


13:30
Viacero opatrení realizuje handlovská samospráva v súvislosti s horúčavami počas týchto dní. Medzi ne patrí okrem iného aj kropenie ulíc či pomoc starším obyvateľom.
Ilustračné foto
Foto: TASR - Roman Hanc


12:51
Primátor mesta Senica vydal všeobecne záväzné nariadenie na obmedzenie užívania pitnej vody z dôvodu zníženého stavu zásob podzemných vôd a pretrvávajúceho suchého letného počasia. Za porušenie zákazu obec uloží pokutu v súlade s platnými predpismi.

11:50
Príjemné ochladenie v horúcich dňoch ponúka letná turistika vo Vysokých Tatrách. Nechajte sa inšpirovať.


10:35
Obyvatelia Zemného i širšieho okolia využívajú v týchto tropických dňoch možnosť osviežiť sa v rieke Váh. Na niekoľko kilometrovom úseku je tu piesčité dno ale piesok je aj na priľahlej pláži. Vstup do vody je pozvoľný, takže kúpanie je pomerne bezpečné aj pre malé deti. Napriek nižšiemu stavu vody v rieke sa tu dá bez problémov plávať ale i prevádzkovať malé motorové člny.


9:22
Pezinskí vinári a vinohradníci majú pre dlhotrvajúce horúčavy strach o množstvo a kvalitu úrody hrozna. Vysoké teploty sa podľa nich už vo viniciach prejavili. "Bobuľky hrozna sú drobnejšie, ako býva zvykom o takomto čase. Zrejme bude menšia výlisnosť. Hlavne odrody, ktoré sú náchylnejšie na sucho, a mladšie vinohrady tieto vysoké teploty ťažko znášajú," povedal Gabriel Guštafík zo Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov.

9:00
V čase horúcich letných dní upravujú Slováci aj sortiment potravín, ktoré vkladajú do nákupných košíkov. Stúpa tak napríklad záujem o nealkoholické nápoje, pivo či zmrzlinu a sezónne ovocie. S narastajúcou teplotou sa zvyšuje aj predaj pív. V horúci deň pritom dokáže podľa koordinátora komunikácie reťazca Tesco Stores SR Tomáša Ferenčáka stúpnuť záujem o pivo aj o desiatky percent.

Ilustračné foto
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

7:47
Dnes nás čaká opäť extrémne horúce počasie, opäť platí najvyššia výstraha pre celé územie.

Foto: shmu.sk

ŠTVRTOK, 13. augusta 2015


21:44
Vysoké teploty trápia aj dravcov bojnických sokoliarov. Počas horúcich dní absolvujú sokoliari so svojimi zverencami menej vystúpení, dravce dostávajú počas dňa aj malé sprchy na osvieženie.



20:43
Schladiť sa v týchto horúčavách vám pomôže aj kryokomora.
Ilustračné foto
Foto: TABLET.TV

Po pohovore o zdravotnom stave vojdete do predkomory, kde má dusík teplotu 60 stupňov Celzia pod nulou. Tu zostanete pol minúty. Za pokynov sa presúvate do samotnej kryokomory, kde je chlad 120 stupňov Celzia pod nulou.



19:18
Slovensko potrápia horúčavy aj v nasledujúcich dňoch.
Výstraha vydaná na piatok, 14. augusta 2015
Foto: shmu.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na piatok 14. augusta a sobotu 15. augusta výstrahu najvyššieho 3. stupňa pre celé Slovensko.

Výstraha vydaná na sobotu, 15. augusta 2015
Foto: shmu.sk


Meteorológovia očakávajú dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu najmä v južných okresoch Slovenska od 36 do 38 stupňov Celzia. V severnejších regiónoch sa teplota vzduchu môže vyšplhať od 34 do 36 stupňov Celzia.

18:28
Vysmiaty párik Martina a Maroš si užívajú slniečko spoločne s mojitkom na kúpalisku v Nových Zámkoch.
Foto: Martina/Teraz.sk


17:49
Zdravotní záchranári dnes pre kolapsový stav z vysokého tepla pomáhali 116 ľuďom. Ich pomoc potrebovalo 59 žien a 57 mužov. TASR informoval Ján Kobliška z Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby (OSZZS).



17:06
Úprava pracovného času či dostatočný pitný režim. Na toto majú nárok zamestnanci počas letných horúčav.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ako upozornila personálno-poradenská spoločnosť McRoy Slovakia, vyplýva to z platnej legislatívy.



Slovenská legislatíva však zamestnávateľom stanovuje niekoľko povinností, ktoré musia dodržať, aby sa ľuďom na pracoviskách pracovalo v tomto období lepšie.

16:15
Čitateľ Iano momentálne trávi letnú dovolenku s partiou vo Vínnom. Medzi hraním plážového volejbalu a kúpaním sa chlapci osviežujú v miestnom pohostinstve.
Foto: Iano/Teraz.sk


15:29
Z dôvodu vzniku viacerých požiarov je úplne prerušená osobná vlaková doprava v úsekoch: Šurany – Palárikovo. Prerušenie dopravy má vplyv na medzinárodné vlaky, ktoré jazdia na trase Bratislava – Šaľa – Nové Zámky – Štúrovo a rýchliky na trase Bratislava – Zvolen. Odhad meškania vlakov cca 100 min. Aktuálnu polohu vlakov cestujúci nájdu aj na stránke ŽSR.

15:02
Hektolitre vody, tieň a pokoj potrebujú zubry hrivnaté na to, aby sa dokázali vyrovnať so súčasnými vysokými teplotami. Vo zvernici neďaleko obce Lovce v okrese Zlaté Moravce žije 23 jedincov tohto najväčšieho európskeho cicavca.
Zvernica neďaleko obce Lovce v okrese Zlaté Moravce
Foto: TASR - Henrich Mišovič

„Dá sa povedať, že zvieratá sú apatickejšie. Prakticky hneď po kŕmení sa presúvajú do tieňa a do lesov, z ktorých vychádzajú väčšinou iba v čase kŕmenia. Vo väčšej miere je potrebné dopĺňať im hlavne vodu. Bežne, za normálnych okolností, pijú dvakrát za deň, teraz je to aj šesťkrát,“ povedala Horniaková.

14:40
Vladimír odporúča letné osvieženie na východe krajiny. Šírava je slovenské more, odkazuje čitateľom Teraz.sk.
Foto: Vladimír/Teraz.sk


13:12
Horúčavy sa podpisujú na poklese hladín slovenských riek a nádrží. Vysychá aj vodná priehrada v Suchej nad Parnou.
Stav vody v Suchej nad Parnou


12:43
Čitateľ Ján z Michaloviec si užíva prázdninovú atmosféru na Zemplínskej Šírave
Foto: Ján/Teraz.sk


11:34
Návštevnosť termálneho kúpaliska v rekreačnej oblasti Kurinec-Zelená Voda pri Rimavskej Sobote v súvislosti s aktuálnymi extrémnymi horúčavami stúpla a denne ho navštívia tisíce ľudí. Ako uviedol primátor mesta Jozef Šimko, na začiatku leta mali problém s pokazeným čerpadlom, prvé kroky teda viedli k jeho zabezpečeniu.



11:00
Malokarpatský región v týchto dňoch trpí nedostatkom vodných zrážok. Vodná nádrž Buková za ostatné 3 mesiace znížila svoju hladinu minimálne o 1 meter a chatové oblasti majú obmedzený prívod vody. Ryby vo vodných priehradách už pociťujú nedostatok kyslíka vo vode a pociťujú to aj samotní rybári na svojich úlovkoch.


10:23
V dôsledku horúčav hladina rieky Bodva v Moldave nad Bodvou v okrese Košice klesá.
Pokles hladiny Bodvy


8:58
Počas horúcich dní by ľudia nemali podceňovať pitný režim. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach. Varuje SHMÚ.

8:08
Extrémne teplo pokračuje, výstraha najvyššieho stupňa platí na celom Slovensku aj vo štvrtok.

Foto: shmu.sk

STREDA, 12. augusta 2015


21:04
Prevádzkovatelia Letného kúpaliska Dúha v Partizánskom, ako i Termálneho kúpaliska Pažiť v Bánovciach nad Bebravou, si tohtoročnú sezónu pochvaľujú. Vďaka horúcemu počasiu ich navštevujú ticíce ľudí.



"Zatiaľ je sezóna dobrá, či bude vynikajúca, uvidíme na konci augusta. Priemernú návštevnosť v týždni odhadujeme na 1000 ľudí denne," povedal dnes pre TASR prevádzkar Dúhy Dušan Šlosár.

19:56
Urgentné pracoviská košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) zaznamenávajú počas pretrvávajúcich horúčav v priemere 15 pacientov za deň, ktorí sa v dôsledku prehriatia dostanú do kolapsového stavu. "Ide o ľudí v rôznom veku. Väčšina z nich však trpí chronickými chorobami a v tomto počasí sa ich ťažkosti znásobujú," informovala dnes hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.



19:04
Čitateľ Tomáš to vymyslel. Extrémne teploty rieši po svojom.
Foto: Tomáš/Teraz.sk


18:28
Zdravotní záchranári dnes pomáhali 84 ľuďom, ktorí skolabovali z tepla. V troch štvrtinách prípadov potrebovali pomoc ženy.



"Žien sa týkalo 62 dnes nahlásených kolapsov, mužov 22," informoval Viliam Sládek z Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby (OSZZS).

17:17
Na urgente v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch ošetria počas augusta asi 160 až 180 detí denne. Najčastejšie ich trápia infekčné hnačky či vracanie. "Kolapsy z tepla sme vo zvýšenom počte nezaznamenali," povedala pre TASR Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Jozef Ďurník


Hovorkyňa upozorňuje, že do nemocnice chodia častejšie deti so zápalom vonkajšieho zvukovodu a stredného ucha. Môže za to letné kúpanie. "Prichádza k nám najmä veľa detí v predškolskom veku s teplotou a bolesťami ucha," spresnila Kamenická. Spôsobiť to podľa nej mohla aj nedostatočná hygiena v domácich bazénoch. Ani nie v priebehu jedného týždňa hospitalizovali v detskej nemocnici tri deti, ktoré sa topili.



15:55
Záchranári zo záchrannej služby v Košiciach dnes zasahovali na Mlynskej ulici v centre Košíc. Nevoľnosti spôsobenej horúčavou sa vyhnete, ak budete dodržiavať pitný režim a pred priamym slnečným žiarením uprednostníte tieň.
Zásah záchranárov


15:15
Mesto Bardejov prijalo v súvislosti s horúčavami rad opatrení. Zavlažujú ulice, zmenili pracovný čas na mestskom úrade a zriadili aj osobitný tím ľudí, ktorý dohliada na funkčnosť fontán v meste. Veľkú pozornosť venujú tiež zavlažovaniu mestských parkov. Ako pre TASR uviedol vedúci kancelárie primátora mesta Bardejov Jozef Guliga, v týchto horúčavách ochladzujú a zvlhčujú prostredie v meste fontány, na funkčnosť ktorých dozerá tím ľudí.
Bardejov
Foto: TASR/František Iván


14:45
Čitateľ Erik nevydržal a počas bicyklovania sa ochladil v Dunaji.
Foto: Erik/Teraz.sk


14:05
Obyvatelia sídliska Západ v Poprade sa schladzujú v plytkej vode rieky Poprad pri kaskáde.
Na snímke chlapci šantia v plytkej vode rieky Poprad pri kaskáde na sídlisku Západ v Poprade 12. augusta 2015.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

Kúpanie v Poprade


13:49
Tropické teploty trápia aj poľnohospodárov. Na úseku živočíšnej výroby sa farmári obávajú, že nebude dostatok objemových krmovín, lucerna na Žitnom ostrove vysychá. TASR o tom informovala predsedníčka Agrárnej komory Slovenska (AKS) so sídlom v Dunajskej Strede Helena Patasiová.
Na archívnej snímke zber broskýň
Foto: TASR/Milan Drozd

Podľa jej ďalších slov situácia v poľnohospodárstve je veľmi vážna. „Farmári upozorňujú, že bez zavlažovania je ohrozená aj zelenina a ovocie. V týchto dňoch prebieha zber broskýň. Ak farmár nemá dostatok chladiacich zariadení, úroda sa za pár hodín znehodnotí,“ uzavrela Patasiová.

12:37
Aj počas utorka (11.8.) padli na väčšine Slovenska rekordy maximálnej dennej teploty pripadajúcej na tento deň. Skonštatoval to meteorológ Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Extrémne teplo v súčasnosti nie je iba v nížinách, ale aj horských polohách. Dočkáme sa vytúženého ochladenia? Pozrite sa, kedy klesnú teploty.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Štefan Puškáš


11:32
V Trebišove platí už štvrtý týždeň nariadenie na ochladzovanie ulíc a chodníkov. Mesto sa takto snaží v extrémne vysokých teplotách aspoň sčasti zmierniť tohtoročné tropické hodnoty.
Na snímke polievanie ciest vodou v Trebišove
Foto: TASR - Roman Hanc

"V pravidelných dvojhodinových intervaloch sa zavlažujú najmä lokality s najväčšou koncentráciou ľudí - od severného námestia, pozdĺž celou Ul. M. R. Štefánika a Ul. Komenského. Multikáry s vodnou nádržou prechádzajú tiež ulicami Cintorínska, Vrátna aj sídliskovými časťami mesta. Menšie kropnice, ale i veľká cisterna s objemom 7000 l vody sa počas pracovných dní otočia na cestných komunikáciách a chodníkoch aj päťkrát," priblížila pre TASR Martina Kužmová, referentka pre komunikáciu, propagáciu a styk s médiami.

10:30
Horúčavy už niekoľko týždňov trápia aj hydinárov. "Keďže ideálna teplota pre brojlerové kurčatá podľa ich veku je od 33 do 21 stupňov Celzia a vonkajšie teploty sa blížia k 40 stupňom Celzia, chovatelia uskutočňujú rôzne opatrenia, aby v chovných halách teploty znížili," uviedol pre TASR tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Ľubomír Urban.

"V tomto období sú nižšie zástavy v turnusoch, aby mali kurčatá viac priestoru pre pohyb a telom nevyhrievali priestor, na ktorom ležia. Niektoré haly sú čiastočne klimatizované, väčšinou však chovatelia používajú výkonné ventilátory a rozprašovače vody, ktorými haly ochladzujú," informoval.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Lukáš Furcoň


10:04
Na Miestnom úrade mestskej časti Bratislava Jarovce a Bratislava Rusovce majú naďalej skrátenú pracovnú dobu. Uvádzajú to na svojich webových stránkach.

V Jarovciach od pondelka do štvrtka pracujú do 14.00 hod a v piatok do 13.00 hod. Rusovce zverejnili len skrátené úradné hodiny pre verejnosť. V pondelok a v stredu poskytujú úradníci služby občanom do 13.00 hod, v piatok, ako obvykle. do 12.00 hod. Mestská časť Rusovce tak rozhodla na základe Zákonníka práce.

Upravený pracovný čas sa vzťahuje na všetky pracovné dni, keď ortuť teplomeru vystúpi v tieni nad 30 stupňov Celzia. Na tieto dni sa od 1. júla tohto roka vzťahuje aj Interná smernica, ktorú vydal MÚ Bratislava Jarovce.

9:50
Horúčavy, ktoré v týchto dňoch sužujú Slovensko, vyhovujú v Botanickej záhrade Univerzity Komenského (BZ UK) v Bratislave hlavne stredomorským rastlinám - oleandrom, palmám, olivovníkom či kaktusom. Pre TASR to uviedol riaditeľ bratislavskej BZ UK Jaroslav Bella.
Azalka, ilustračné foto
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Množstvo ľudí sa podľa neho chodí počas horúčav do botanickej záhrady aj schladiť. Prechádzka v tieni stromov totiž pomáha zmierniť teplotný šok na priamom slnku. "Kým na slnku je teplota aj 45 stupňov, v tieni stromov to môže byť aj o 10 až 15 stupňov Celzia menej," dodal Bella.

8:34
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes a na piatok (14.8.) výstrahu tretieho stupňa pred vysokými teplotami. Výstraha platí pre celé územie Slovenska. Teploty sa môžu vyšplhať až na 38 stupňov Celzia. Takáto vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

7:16
Prvýkrát v histórii platí dnes na celom území Slovenska výstraha 3. stupňa. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Teploty môžu dosahovať 38 stupňov Celzia.

Foto: shmu.sk

UTOROK, 11. augusta 2015


21:16
Záchranári dnes pre kolapsy z horúčav zasahovali najčastejšie v Bratislavskom kraji. Naopak, najmenej prípadov bolo v Banskobystrickom a Prešovskom kraji.

Celkovo z tepla skolabovalo 92 ľudí, priblížil Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS). Z toho mužov bolo 33 a žien 59. V pondelok (10.8.) skolabovalo v dôsledku tepla 89 ľudí.

20:36
Spaľujúce horúčavy v Egypte, ktoré tento týždeň na juhu krajiny vystúpili na 44 stupňov Celzia, si vyžiadali prvé obete na životoch.
V Egypte prevládajú horúčavy, kde sa teploty šplhajú k 39 stupňom Celzia.
Foto: TASR/AP

Za dva dni zabili najmenej 40 ľudí, medzi ktorými boli aj väzni notoricky preplnených väzení, pacienti psychiatrickej nemocnice či senior - Nemec trvale žijúci v Luxore, informovali dnes úrady.

20:13
Vysoké teploty na území Slovenska negatívne zasiahli aj do termínov futbalových zápasov mládežníckych súťaží. Podľa oficiálnej informácie SFZ sa odložili zápasy mladších a starších žiakov, resp. mladších dorastencov a súťažné súboje starších dorastencov posunula Športovo technická komisia Slovenského futbalového zväzu (ŠTK SFZ) na skoršiu dopoludňajšiu hodinu.



18:46
Prekvapenie pripravili vysoké teploty aj britskému turistovi Johnovi Westbrookovi. Ten bol podľa portálu mirror.co.uk práve na návšteve mestečka Caorle v severnom Taliansku, keď uvidel auto značky Renault Megane, ktoré zjavne nezvládlo teplotu vzduchu 37 stupňov Celzia a začalo sa topiť. John neveril vlastným očiam, keď uvidel svetlá, nárazník a spätné zrkadlá celé roztopené.

Westbrookov otec Kent ohodnotil situáciu slovami:"Práve sme prechádzali okolo, keď sme odrazu uvideli na ceste auto, ktorého časti doslova ležali roztopené na zemi. Nechápal som, ako je také niečo možné."



18:08
Extrémne horúčavy lámu rekordy. Meteorológovia ich v pondelok (10.8.) namerali dva.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

V Topoľčanoch dosiahla maximálna denná teplota vzduchu 38,2 stupňa Celzia a v Hurbanove 37,5 stupňa Celzia. "Čím bol prekonaný doterajší rekord pre tento deň, a to 37,2 stupňa Celzia v Stupave z roku 1992," píšu vo svojej analýze Pavel Faško a Marek Švec zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).



Veľmi teplý vzduch spôsobuje prehriatie prírodného prostredia, čo má vplyv na výskyt dlhších sérií supertropických dní a tropických nocí. "Tieto dve charakteristiky teploty vzduchu spolu s vysokou priemernou dennou teplotou vzduchu sú najvypuklejším prejavom počasia tohtoročného leta," uvádzajú meteorológovia. Takúto situáciu ešte podľa nich vystupňovalo sucho spôsobené nedostatkom zrážok počas tohtoročného leta.

17:20
Na bratislavskom Cintoríne Slávičie údolie sa lámu haluze zdravých stromov. "Usudzujeme, že k tomu došlo v dôsledku extrémneho tepla a sucha, ktoré mohlo narušiť celistvosť drevnej hmoty," informoval TASR Miloslav Hrádek, riaditeľ organizácie MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy.

Ak sa takýchto udalostí podľa neho vyskytne v najbližších dňoch viac, z obavy o životy a zdravie návštevníkov pohrebníctvo pouvažuje nad uzatvorením spravovaných cintorínov.

16:47
Zvýšené riziko požiarov hrozí v dôsledku extrémnych horúčav na celom území Slovenska. "A to najmä v prírodnom území," informovala TASR Zuzana Farkasová z hasičského prezídia.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Od 1. júla do 10. augusta mali hasiči pre požiare v prírode takmer 1400 výjazdov. Najčastejšou príčinou bolo vypaľovanie trávy a suchých porastov. Vlani v júli zasahovali hasiči viac ako 600-krát a v auguste viac ako 450-krát.


15:53
Extrémne teploty v týchto dňoch nútia pracovníkov bratislavskej ZOO ochladzovať zvieratá vo výbehoch.

Niektorým stačí sprcha, iní si radšej pochutnajú na zmrazenej ovocnej dreni.



Zvieratá v bratislavskej ZOO


15:10
Skrátený pracovný čas pre zamestnancov mestského úradu, polievanie námestia a priľahlých ulíc, ako aj každodenné závlahy mestskej zelene - to všetko sú opatrenia, ktoré už niekoľko týždňov uplatňuje na svojom území pre vysoké teploty zvolenská mestská samospráva.

"Pracovníkom úradu môžu od 1. júla do konca augusta upraviť pracovný čas podľa individuálnych potrieb ich vedúci. Iným opatrením, ktoré býva pri vysokých teplotách uplatnené, je jednorazové skrátenie pracovného času zamestnancov samotnou primátorkou," povedal TASR hovorca mesta Martin Svatuška. Primátorka to uplatnila od júla už asi desaťkrát. Väčšinou mohli zamestnanci opustiť svoje pracovisko o 13.30 h. V oboch prípadoch však vedúci odborných útvarov musia zabezpečiť chod svojho pracoviska tak, aby boli klienti bez problémov vybavení ako v každý iný deň.



Ku skráteniu pracovného času dochádza z dôvodu vysokých teplôt v kanceláriách mestského úradu, kde nie je výnimočné, že teplota dosahuje aj 30 stupňov Celzia (pritom už od 27 stupňov musí zamestnávateľ urobiť opatrenia na zníženie teploty). "Problémom je samotné architektonické riešenie budovy mestského úradu, kde je podľa odborníkov veľmi ťažké urobiť akýkoľvek výraznejší zásah do vzduchotechniky," priblížil problém hovorca

14:28
Kúpalisko na Sídlisku III v Prešove je aj napriek horúcim dňom zaplnené do posledného miesta hlavne počas víkendov. Počas slnečných pracovných dní prichádza síce dosť ľudí, no kapacitu 1700 miest nenapĺňajú. Podľa riaditeľa neziskovej organizácie Východoslovenský región Jozefa Paľa-Kočiščáka, ktorá kúpalisko prevádzkuje, je niekedy počas týždňa nával najmä po 15.00 hodine, kedy ponúkajú zľavnené vstupné. Aj napriek tomu, že denne nezapĺňajú kapacitu kúpaliska, sezónu zatiaľ považujú za úspešnú a toľko krásnych a horúcich dní ani nečakali.



„Ľudia majú u nás možnosť nielen okúpať sa v štyroch bazénoch, no myslíme aj na športové vyžitie a hlavne v týchto horúcich dňoch aj na pitný režim. Každý má prístup k pitnej vode prostredníctvom piatich fontán, no k dispozícii je aj 11 bufetov,“ uviedol Paľa-Kočiščák.

12:40
S extrémnymi horúčavami na pracovisku sa pasujú aj zamestnanci Mestského úradu v Banskej Bystrici. Ako dnes pre TASR reagovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, od pondelka do piatku môžu zamestnanci využiť voliteľný začiatok pracovného času a prísť na pracovisko už o 6.00 h. V takom prípade končia o 14.00 h.



11:35
Opaľovať by sme sa mali s mierou. V lete narastá riziko nárastu malígneho melanómu u ľudí. Spôsobujú ho UV žiarenia, a to predovšetkým UV-B žiarenie, ktoré je zložkou prirodzeného slnečného žiarenia, ale napríklad aj zložkou využívanou v soláriách pre urýchlenie opálenie. Rakovina kože, teda zhubné ochorenie postihujúce rôzne oblasti kože, je najčastejšie sa vyskytujúce nádorové ochorenie vôbec.
Opaľovať by sme sa mali s mierou
Foto: TASR/František Iván


11:00
Hlavný hygienik SR Ivan Rovný pripomína, že počas horúčav by mal dospelý človek vypiť najmenej tri litre tekutín. "Najlepšia je obyčajná voda," zdôrazňuje Rovný a dodáva, že naopak nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu.
Káva sa do pitného režimu neráta
Foto: TASR/AP

"Takéto nápoje ani nemožno započítať do pitného režimu." Nápoje by nemali byť priamo studené, skôr vlažné a mali by sa piť v menších dávkach.

10:48
S letom žiaľ okrem horúčav súvisí i nárast prípadov utopení. Telo utopeného 27-ročného muža našli v pondelok (10.8.) popoludní potápači vo vodnej nádrži Zemplínska Šírava, v katastri obce Jovsa (okr. Michalovce). Telo bolo zachytené o konár v štvormetrovej hĺbke.



10:40
Všetkým čitateľom Teraz.sk posiela chladivý pozdrav z Talianska čitateľka Janka
Foto: Janka/Teraz.sk


9:29
V tropických horúčavách, ktoré v týchto dňoch na Slovensku panujú, vychádzajú v ústrety zamestnancom aj jednotlivé ekonomické ministerstvá. Pracovníci môžu odísť z práce skôr, musia mať však odpracovaný určitý počet hodín či byť v práci v pevne stanovený čas.
Počas horúcich letných dní a rekordných teplôt ako osviežujúci prostriedok môže slúžiť aj vejár.
Foto: TASR/Martin Baumann


8:59
Letné horúčavy majú vplyv na jednotlivé odvetvia slovenskej ekonomiky. Niektoré sektory zažívajú pokles záujmu. Napríklad ľudia menej nakupujú tovary dlhodobej spotreby aj produktivita práce je pod vplyvom narastajúceho tepla nižšia.



8:32
Slovensko zrejme zažije ďalší supertropický deň. Už takmer pre celé územie krajiny platí najvyššia výstraha pred vysokými teplotami, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav.
Výstraha na utorok, 11. augusta 2015
Foto: shmu.sk


6:51
Dnes môžeme na Slovensku očakávať teploty až do 36 stupňov Celzia. Prehánky a búrky sa budú vyskytovať len ojedinele.

PONDELOK, 10. augusta 2015

21:12
Záchranári dnes zaznamenali celkovo 89 výjazdov k ľuďom, ktorí skolabovali z dôvodu vysokých teplôt. Žien bolo 59 a mužov 30. Najviac ľudí dnes skolabovalo v Bratislavskom a najmenej v Nitrianskom, Trenčianskom a Košickom kraji.

19:28
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu výstrahu pre celé Slovensko. Podľa predpovede teploty stúpnu až na 38 stupňov Celzia.

19:04
Tento rok pravdepodobne padne rekord v počte tzv. supertropických dní. Ide o deň, v ktorom maximálna teplota vzduchu vystúpila na 35 stupňov Celzia a viac. Tento rok pritom v Hurbanove k 31.7. bolo už 11 takýchto dní.



18:50
HORUCAVY BUDU POKRACOVAT by terazmedia

16:56
Hoci sprístupnené jaskyne poskytujú v tropických horúčavách veľmi príjemné schladenie, nevplýva to podľa oficiálnych štatistických ukazovateľov priamoúmerne na nárast počtu návštevníkov. Práve naopak, viac ich zvykne objavovať podzemné krásy v daždivom počasí.
Belianska jaskyňa, ilustračné foto
Foto: TASR/Oliver Ondráš

"Na prvý pohľad je to možno pre niekoho paradoxné zistenie, ale je to naozaj tak. Turisti uprednostňujú v lete pobyt pri vode a