Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovensko splní svoje záväzky voči medzinárodným organizáciám

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Finančné prostriedky pôjdu napríklad viacerým fondom a programom v rámci systému OSN, ktoré sa podieľajú na riešení všetkých aspektov migračnej krízy.

Bratislava 22. januára (TASR) – Slovensko si splní svoje medzinárodné záväzky, ktoré prisľúbilo v súvislosti s riešením migračnej krízy. Ako pre TASR uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano, oznámené príspevky boli reakciou na výzvy medzinárodných organizácií, ktoré ešte minulý rok upozorňovali na drastické zníženie prostriedkov, ktoré mali k dispozícii na pokrytie potrieb pre ľudí v krízových oblastiach, čo je tiež jeden z faktorov migračnej vlny.

Reagoval tak na otázku TASR, či Slovensko na základe vyjadrení premiéra Roberta Fica prehodnotí ich uhradenie. Fico po silvestrovských udalostiach v nemeckom Kolíne nad Rýnom avizoval zásadné zmeny v politike vlády. Jednou z nich má byť jasná orientácia finančnej pomoci najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice. "Dáme peniaze, ale nechceme, aby skončili napr. v potravinových fondoch, ale v bezpečnostných štruktúrach, ktoré ochránia vonkajšiu hranicu Schengenu. Len tak sa zastavia neregulované migračné toky," podčiarkol.

Ako dodal Stano, premiér v tejto súvislosti hovoril o ďalších budúcich príspevkoch.

Rezort diplomacie predložil do pripomienkového konania materiál, ktorý sumarizuje prisľúbené financie do fondov EÚ a OSN. K tomuto návrhu nebola doručená žiadna pripomienka, ktorá by požadovala zmenu nastavenej štruktúry príspevkov.

Finančné prostriedky pôjdu napríklad viacerým fondom a programom v rámci systému OSN, ktoré sa podieľajú na riešení všetkých aspektov migračnej krízy. Prvých 300.000 eur už Slovensko vlani poskytlo do Svetového potravinového programu OSN (WFP) na základe výzvy predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorú adresoval vedúcim predstaviteľom krajín EÚ. Do predmetného programu plánuje uhradiť ďalšiu sumu v rovnakej výške. Okrem toho by malo zaplatiť 600.000 eur Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), 400.000 eur Detskému fondu OSN (UNICEF), ako aj 400.000 eur Medzinárodnej organizácii pre migráciu (IOM).