Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko spozná ďalšieho Otca roka

V roku 2012 sa uskutoční 22. ročník ankety Otec roka.

Bratislava/Washington 15. júna (TASR) - V ankete Otec roka 2012 je nominovaných päť mužov. Výsledky ankety sa slávnostne vyhlasujú pred Dňom otcov. Ten pripadá na tretiu júnovú nedeľu, ktorá v tomto roku pripadá na 17. júna.

Na internetovej stránke časopisu Slovenka a na zenskyweb.sk sú v rubrike nominácie uvedené mená: Stanislav Lettrich (42), Pavol Režo (45), Ladislav Mikloš (52), Vladimír Lieskovský (37) a Michal Ondrejčák (37). Týždenník Slovenka v spolupráci so stránkou zenskyweb.sk odštartoval anketu Otec roka 2012 vlani v decembri. Tipy bolo možné posielať na adresu redakcie Slovenky od 27.decembra 2011 do 10. mája 2012.

V roku 2012 sa uskutoční 22. ročník ankety Otec roka. Návrhy do redakcie časopisu posielajú čitatelia, ktorí vyzdvihovali otcov, uvedomujúcich si dôležitosť otcovskej úlohy a deťom dávajú toľko, niekedy i viac, ako matky.

Prvý raz časopis Slovenka vyhlásil anketu Otec roka v roku 1991. Odvtedy Slovensko spoznalo 21 nositeľov tohto titulu, okrem nich aj desiatky príbehov a výnimočných otcov.

Deň otcov nie je oveľa mladší ako sviatok matiek. O jeho zavedenie do kalendárov sa postarala Sonora Smartová Doddová zo Spokane v americkom štáte Washington v roku 1910. Sonora Smartová Doddová reagovala na Deň matiek, ktorý sa slávi z iniciatívy Anny Marie Jarvisovej a pripadá na druhú májovú nedeľu.

Smartová Doddová bola presvedčená, že má mimoriadneho otca. Henry Jackson Smart bol veteránom občianskej vojny. Keď jeho žena po pôrode zomrela, sám vychoval šesť detí. Podľa Doddovej bol jej otec odvážny, obetavý a milujúci muž.

Otec Smartovej Doddovej sa narodil v júni, preto voľba na oslavy prvého Dňa otcov v meste Spokane pripadla na 19. júna 1910. Jednotlivé štáty USA a organizácie začali robiť nátlak na Kongres, aby oficiálne vyhlásil Deň otcov so zámerom sláviť ho každý rok. V roku 1924 americký prezident Calvin Coolidge z tejto myšlienky urobil celonárodnú záležitosť, aby vznikli užšie vzťahy medzi otcami a ich deťmi a upozornil otcov na plnenie si záväzkov voči ratolestiam.

Oficiálnym sa sviatok stal až za vlády prezidenta Lyndona B. Johnsona. Ten v roku 1966 podpísal prezidentský výnos, ktorým sa zaviedli oslavy každú tretiu nedeľu v júni. Odvtedy sa vyjadruje úcta otcom v USA aj v európskych štátoch vždy tretiu nedeľu v júni.