Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko odštartuje svoje predsedníctvo s európskymi komisármi

Premiér SR Robert Fico (vľavo) a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a ďalší komisári sa dnes večer stretnú s prezidentom Andrejom Kiskom a slovenským predsedom vlády Robertom Ficom.

Bratislava 30. júna (TASR) – Pri príležitosti oficiálneho začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ dnes pricestujú na Slovensko predstavitelia Európskej komisie (EK). TASR o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR.

"Celá návšteva má za cieľ dobre nastaviť spoluprácu slovenského predsedníctva a Európskej komisie na najbližších šesť mesiacov. Verím, že túto prvú výzvu vynikajúco zvládneme a Slovensko bude skvelým kormidelníkom v Rade Európskej únie,” povedal vedúci Zastúpenia Dušan Chrenek.

Predseda EK Jean-Claude Juncker a ďalší komisári sa dnes večer stretnú s prezidentom SR Andrejom Kiskom a slovenským predsedom vlády Robertom Ficom. Celé kolégium európskych komisárov zasadne v piatok (1.7.) v Bratislave, kedy sa oficiálne odštartuje slovenské predsedníctvo.

"Uskutočnia sa rokovania s členmi vlády SR. Rokovania budú prebiehať v tematických celkoch: vonkajšie vzťahy, bezpečnosť, migrácia a spravodlivosť, energetická a klimatická politika, doprava a prírodné zdroje, rast, konkurencieschopnosť a vnútorný trh a rozpočet Európskej únie, ekonomická a monetárna únia a sociálna agenda,“ uviedla Ludviková.

Predseda EK sa stretne aj s predsedom Národnej rady (NR) SR Andrejom Dankom a s poslancami. Venovať sa budú aktuálnym výzvam v EÚ, akými sú migrácia, Schengenský priestor, Európska susedská politika, ako aj úloha národných parlamentov v oblasti Energetickej únie a energetickej bezpečnosti v EÚ.