Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Vo viacerých mestách Slovenska dnes zhasnú svetlá

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Cieľom tejto environmentálnej akcie je upozorniť na problémy dnešnej doby – globálne otepľovanie a klimatické zmeny a pomôcť ľudom uvedomiť si ich zodpovednosť za budúcnosť planéty.

Bratislava 23. marca (TASR) - Aj Slovensko sa dnes zapojí do celosvetovej ekologickej akcie s názvom Hodina Zeme. O pol deviatej večer tak symbolicky zhasne osvetlenie vo viacerých mestách a obciach, osvetlenie budov či pamiatok. Ku viac ako miliarde ľudí na celej planéte sa tak pridajú aj Slováci.

Cieľom tejto environmentálnej akcie je upozorniť na problémy dnešnej doby – globálne otepľovanie a klimatické zmeny a pomôcť ľudom uvedomiť si ich zodpovednosť za budúcnosť planéty. "Vypínanie osvetlenia je symbolické. Každý z nás si musí uvedomiť, že planéta Zem je pre nás nesmierne dôležitá, musíme si ju vážiť a chrániť," povedal koordinátor Hodiny Zeme na Slovensku Jaroslav Merc.

Do akcie sa už tradične každoročne zapájajú celosvetové metropoly ako je New York či Toronto a množstvo svetoznámych pamiatok, akými sú napríklad parížska Eiffelova veža, socha Krista Spasiteľa v Brazílii či pyramídy v Gíze. Už túto sobotu sa k nim pridajú aj mestá a obce na Slovensku – Poprad, Michalovce, Handlová, či už tradične Bánovce nad Bebravou a množstvo ďalších. Pridá sa Bojnický zámok, Spišský hrad alebo Hrad Stará Ľubovňa. Zapájajú aj rôzne organizácie a firmy.

Aj Ministerstvo životného prostredia si symbolicky pripomenie Hodinu Zeme. Od piatka (22. 3.) do nedele (24. 3.) vyplo kúrenie na celom úrade. Minister Peter Žiga zároveň vyzval obvodné úrady životného prostredia, ako aj všetky priamo riadené organizácie v správe ministerstva, aby sa zapojili do environmentálnych aktivít pre ochranu klímy a životného prostredia. "Túto dobrovoľnú akciu, do ktorej sa každoročne zapájajú tisícky miest z celého sveta, podporíme aj u nás doma," povedal Žiga.

Podujatie, ktoré upozorňuje na potrebu šetrenia energiou a hrozbu klimatických zmien, sa po prvý raz konalo v roku 2007 v Sydney. Nadobudlo celosvetový význam a zapájajú sa doň desiatky krajín a teritórií. Hodina Zeme je pravdepodobne najväčšou celosvetovou akciou so zapojením verejnosti. Zhasnutím svetiel každoročne prepája viac ako miliardu ľudí na celom svete vo viac ako 6000 mestách a obciach, prepája verejný aj súkromný sektor.

Organizátorom Hodiny Zeme je celosvetová ochranárska organizácia WWF (World Wildlife Fund), ktorej poslaním je zastavenie ničenia prirodzeného prostredia a vybudovanie budúcnosti, kde ľudia budú môcť žiť v harmónii s prírodou.