Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Slovensko udelilo vlani azyl 12 cudzincom

Foto: TASR/AP

ko sa konštatuje v materiáli, Slovensko má aj naďalej charakter tranzitnej krajiny.

Bratislava 31. mája (TASR) - Slovensko udelilo vlani azyl 12 cudzincom a v 91 prípadoch im bola poskytnutá doplnková ochrana. Naopak, v 186 prípadoch azyl žiadateľ nezískal, v 48 prípadoch nebola poskytnutá ani doplnková ochrana. Vo viacerých prípadoch došlo k zastaveniu konania pre opustenie územia. Vyplýva to zo správy o stave plnenia migračnej politiky za minulý rok, ktorú dnes vzala vláda na vedomie.

Ako sa konštatuje v materiáli, Slovensko má aj naďalej charakter tranzitnej krajiny. V roku 2011 mala nelegálna migrácia na území SR v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi klesajúcu tendenciu. "Tento stav je spôsobený predovšetkým opatreniami uplatňujúcimi sa v dôsledku záväzkov, ktoré pre SR vyplynuli zo vstupu do Schengenského priestoru," uvádza sa v správe.

Podľa materiálu aj vlani bol nelegálny vstup cudzincov na Slovensko v rozhodujúcej miere organizovaný medzinárodnými skupinami prevádzačov, ktorí spolupracujú s domácimi prevádzačmi. K nelegálnemu vstupu cudzincov dochádzalo najčastejšie z Ukrajiny. Väčšinu zadržaných tvorili Ukrajinci, Somálačania a Moldavčania.

Z dôvodu nelegálnej migrácie Slovensko vydalo vlani do susedných štátov 153 cudzincov a 44 cudzincov bolo, naopak, prijatých. Celkovo sa vydalo 621 rozhodnutí o vyhostení cudzincov z dôvodu nelegálnej migrácie. Najväčší počet tvorili štátni občania Ukrajiny (361) a Moldavska (66).