Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Slovensko posiela na Ukrajinu dve tony zdravotníckeho materiálu

Slovenská republika dnes posiela na Ukrajinu materiálnu humanitárnu pomoc. O 17.00 h odlietajú k našim susedom asi dve tony zdravotníckeho materiálu v celkovej trhovej hodnote 11.282 eur. Príjemcom pomoci zo zásob rezortu vnútra je Červený kríž Ukrajiny, informoval TASR Petar Lazarov z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Foto: TASR/MVSR

Let TU 154 leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR z letiska M.R. Štefánika v Bratislave do Budapešti a Kyjeva bol plánovaný dnes o 17.00 h.

Bratislava 27. februára (TASR) - Slovenská republika dnes poslala na Ukrajinu materiálnu humanitárnu pomoc. Ide približne o dve tony zdravotníckeho materiálu v celkovej trhovej hodnote 11.282 eur. Príjemcom pomoci zo zásob rezortu vnútra je Červený kríž Ukrajiny, informoval TASR Petar Lazarov z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

Rezort podľa Lazarova posiela pomoc na základe požiadavky ministerstva zahraničných vecí. Na palube lietadla, ktorým letel aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, boli nosidlá, operačné plachty, dlahy na veľké zlomeniny, zdravotnícke prikrývky, vaky na prevoz zranených, vrecia na dezinfekciu bielizne i respirátory. "Ministerstvo vnútra dnes zabezpečilo naloženie humanitárneho materiálu v Logistickej základni pre krízové situácie Vajnory, prepravu a naloženie do lietadla a protokolárne odovzdanie uvedeného materiálu zástupcovi rezortu zahraničných vecí," priblížil Lazarov.
Slovenská republika dnes posiela na Ukrajinu materiálnu humanitárnu pomoc. O 17.00 h odlietajú k našim susedom asi dve tony zdravotníckeho materiálu v celkovej trhovej hodnote 11.282 eur. Príjemcom pomoci zo zásob rezortu vnútra je Červený kríž Ukrajiny, informoval TASR Petar Lazarov z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.
Foto: TASR/MVSR

Let TU 154 leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR z letiska M.R. Štefánika v Bratislave do Budapešti a Kyjeva je plánovaný dnes o 17.00 h. "Odovzdanie pomoci SR pre Ukrajinu zabezpečí Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR," dodal Lazarov.

Slovensko podľa MZV zároveň ukrajinskej strane ponúka aj možnosť využiť liečebno-rehabilitačné pobyty pre 20 účastníkov protivládnych demonštrácií, ktorí utrpeli ľahšie zranenia, prípadne prežili traumatizujúce situácie. "Náklady na tieto pobyty sa odhadujú na 11.500 eur a budú hradené z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SlovakAid," informoval dnes tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Ukrajina patrí na základe Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2014-2018 medzi teritoriálne priority slovenskej rozvojovej pomoci. V tejto súvislosti rezort diplomacie vyhlási v piatok 28. februára výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie na projekty pre Ukrajinu. "Výzva bude zameraná na budovanie občianskej spoločnosti, spoluprácu vládneho a mimovládneho sektora, podporu tvorby trhového prostredia a podporu malého a stredného podnikania," vysvetľuje rezort.

Spoločne so slovenskou humanitárnou pomocou smerovala na Ukrajinu aj materiálna humanitárna pomoc z ďalšej krajiny V4 - Maďarska, prevažne vo forme liekov.