Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia:Vzťahy s Ukrajinou sú nezaťažené otvorenými otázkami

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vľavo) a prezident Ukrajiny Petro Porošenko počas stretnutia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod. Archívna snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Cieľom rezortu diplomacie je rozvíjať a prehlbovať politický dialóg, obchodno-ekonomickú spoluprácu a intenzívne rozvíjať vzťahy v humanitnej a kultúrnej oblasti.

Bratislava 14. januára (TASR) – Susedské vzťahy Slovenska a Ukrajiny nie sú zaťažené žiadnymi otvorenými otázkami. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.

"Máme záujem o stabilnú a prosperujúcu Ukrajinu, ako aj o intenzívnu spoluprácu a všestranný rozvoj dvojstranných vzťahov. Slovenská republika je pripravená pomáhať Ukrajine v súčasnom neľahkom období, spôsobenom anexiou Krymu a destabilizáciou Donbasu," zdôraznil.

Ako ďalej uviedol, cieľom rezortu diplomacie je rozvíjať a prehlbovať politický dialóg, obchodno-ekonomickú spoluprácu a intenzívne rozvíjať vzťahy v humanitnej a kultúrnej oblasti.  

Zároveň upozornil na to, že Ukrajina po roku 2014 uskutočnila viac reforiem ako za celé predošlé, vyše dvadsaťročné obdobie svojej nezávislosti. "S potešením konštatujeme, že Kyjev ako jeden z premiantov Východného partnerstva dosiahol pokrok v transformačnom procese. My v EÚ aj naši ukrajinskí partneri si však uvedomujeme, že pôjde o dlhý, zložitý a náročný proces," konštatoval.

Od Ukrajiny sa podľa neho očakáva, že vo vlastnom záujme bude pokračovať v hlbokých štrukturálnych reformách, bude vytvárať vhodné investičné a podnikateľské prostredie, bude bojovať s korupciou, zlepšovať situáciu v oblasti vymožiteľnosti práva a rozvíjať spoluprácu štátu s občianskou spoločnosťou.