Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Slovensko nateraz nie je pripravené na prílev utečencov, tvrdí Samson

Protivládni demonštranti sa modlia na Námestí nezávislosti v Kyjeve 20. februára 2014. Foto: TASR/AP Photo

Zahraničnopolitický analytik Ivo Samson upozorňuje, že ak Ukrajina vyhlási výnimočný stav, problém s utečencami budú mať aj susedné krajiny.

Bratislava 20. februára (TASR) - Slovensko momentálne nie je pripravené na masový prílev utečencov, s ktorým sa po prípadnom vyhlásení výnimočného stavu na Ukrajine budú musieť vyrovnávať aj Poľsko a Maďarsko.

"Slovensko takú veľkú utečeneckú vlnu, za predpokladu, že nepôjde o stovky, ale o tisícky či desaťtisíce utečencov, nemôže zvládnuť bez pomoci EÚ, ktorá mala dosť času na to, aby sa pripravila na taký katastrofický scenár," uviedol riaditeľ Inštitútu bezpečnosti a obrany Akadémie ozbrojených síl M. R. Štefánika a zahraničnopolitický analytik Ivo Samson.. Podľa posledných informácií sa ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dohodol s opozičnými lídrami na dočasnom prímerí.

Mohutné protivládne nepokoje sa v Kyjeve obnovili v utorok (18.2.), keď sa dav demonštrantov vydal na pochod k parlamentu, aby jeho blokádou podporil požiadavku opozície na návrat krajiny k parlamentno-prezidentskému systému a pozmenenej ústave z roku 2004, ktorá by prezidenta zbavila časti jeho rozsiahlych právomocí v prospech zákonodarnej a výkonnej moci. Počas pochodu demonštrantov mestom došlo k potýčkam s policajnými zložkami i provládnymi provokatérmi.

Nová vlna protivládnych nepokojov v Kyjeve si vyžiadala už 28 obetí na životoch, informovalo dnes ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Hospitalizovaných je 287 ľudí a ďalších vyše 400 muselo vyhľadať lekárske ošetrenie. Podľa opozičných aktivistov je však zranených oveľa viac, ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Medzi hospitalizovanými je 88 príslušníkov zasahujúcich jednotiek, šiesti novinári a štyria cudzinci.