Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko v prípade Sólyoma neporušilo žiadne právo, tvrdí R. Fico

László Sólyom Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa rozsudku Slovensko neporušilo právo EÚ, keď mu odoprelo 21. augusta 2009 vstup na svoje územie. Súdny dvor tak žalobu Maďarska zamietol v celom rozsahu.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v spore okolo neúspešného pokusu návštevy Lászlóa Sólyoma na Slovensko potvrdzuje, že aj v citlivých medzinárodných témach sa Slovenská republika vždy správa tak, aby to zohľadňovalo medzinárodné záväzky krajiny. Uviedol to dnes predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na margo dnešného rozsudku v prospech Slovenska.

"Slovenska republika v žiadnom prípade neporušila žiadne právo, a to ani európskeho spoločenstva, ani iné medzinárodné pravidlá v oblasti styku s hlavami štátov. Je pravda, že občan členského štátu EÚ má právo sa pohybovať a zdržiavať sa na území iného (členského) štátu. Ale takto široko koncipované právo sa nevzťahuje na hlavy štátov," zdôraznil na brífingu premiér.

Súdny dvor EÚ v Luxemburgu dnes dal v plnom rozsahu za pravdu slovenskej strane v súdnom spore, ktorý vznikol v súvislosti so zmarením návštevy bývalého maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na Slovensku. Podľa rozsudku Slovensko neporušilo právo EÚ, keď mu odoprelo 21. augusta 2009 vstup na svoje územie. Súdny dvor tak žalobu Maďarska zamietol v celom rozsahu.