Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovensko vie zabezpečiť 35 ľudí na ochranu spoločnej hranice

Na snímke Vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík Foto: TASR/Martin Baumann

Zo strany členských krajín je potrebné, aby boli v prípade krízovej situácie schopné do piatich dní poskytnúť dostatočné ľudské zdroje na ochranu spoločnej hranice.

Bratislava 28. júna (TASR) – Historicky prvé slovenské predsedníctvo v Rade EÚ považuje zriadenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže za jednu z kľúčových odpovedí na migračnú krízu. Európska komisia priniesla návrh v decembri minulého roka. Súčasné holandské predsedníctvo dosiahlo 22. júna politickú dohodu Rady EÚ, teda členských krajín, s Európskym parlamentom. TASR o tom informoval stály predstaviteľ SR pri EÚ Peter Javorčík.

"Pre slovenské predsedníctvo bude veľmi dôležité, aby sme túto dohodu, ktorá bude aj formálne neskôr potvrdená na papieri, uviedli do života. Znamená to, aby sa posilnila agentúra Frontex, jej vybavenie, ľudské zdroje, aby sme uviedli do života nové mechanizmy na monitorovanie zraniteľnosti európskych hraníc,“ povedal Javorčík.

V praxi má podľa jeho slov stráž pozostávať z dvoch elementov. Z Európskej pohraničnej agentúry, ktorá nahradí agentúru Frontex, a z národných útvarov, ktoré budú v prípade potreby pôsobiť priamo v teréne.

"Zo strany členských krajín je potrebné, aby boli v prípade krízovej situácie schopné do piatich dní poskytnúť dostatočné ľudské zdroje na ochranu spoločnej hranice. V prípade Slovenska by išlo o 35 ľudí, čo vieme bez ťažkostí zabezpečiť,“ dodal Javorčík.