Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Slovensko vníma USA ako strategického partnera v oblasti obrany

Ilustačné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V rámci operácie ISAF si Slovensko mimoriadne cení spoločnú prípravu, ako aj pôsobenie slovenských jednotiek špeciálnych síl v spoločnom zoskupení so špeciálnymi jednotkami USA.

Bratislava 11. mája (TASR) - Slovenská republika vníma Spojené štáty americké ako strategického partnera. Na dnešnom stretnutí s americkým veľvyslancom Theodorom Sedgwickom to uviedol štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Miloš Koterec.

"MO považuje obrannú spoluprácu s USA za mimoriadne dôležitú, a preto bude aj naďalej proaktívne rozvíjať bilaterálne vzťahy v brannobezpečnostnej oblasti," povedal štátny tajomník.

Podľa jeho slov Slovensko si uvedomuje, že Európa musí prevziať väčšiu mieru zodpovednosti za vlastnú bezpečnosť a s tým súvisiace budovanie niektorých kľúčových spôsobilostí. "Slovensko je pripravené podieľať sa na ich rozvoji v rámci svojich možností a schopností, a to aj finančne," deklaroval Koterec.

V rámci operácie ISAF si naša krajina mimoriadne cení spoločnú prípravu, ako aj pôsobenie našich jednotiek špeciálnych síl v spoločnom zoskupení so špeciálnymi jednotkami USA.

"Budeme radi, ak sa túto jednotku v Afganistane podarí udržať minimálne po dobu plánovaných troch rotácií," povedal americký veľvyslanec, ktorý zároveň podčiarkol dôležitosť úlohy, akú Slovensko hrá aj v iných zahraničných operáciách, ako napríklad v Bosne či na Cypre.

Sedgwick informoval Koterca aj o plánovanej návšteve niekdajšieho predsedu Výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu pre ozbrojené sily Duncana Huntera na Slovensko. V rámci stretnutia tiež ocenil možnosti, ktoré poskytuje vojenský výcvikový priestor Lešť pre výcvik špecialistov slovenských i amerických ozbrojených síl.

Slovensko sa chce zamerať aj na mnohonárodnú spoluprácu v oblasti spoločného obstarávania, zdieľania a údržby tých spôsobilostí, ktoré sú pre nás inak príliš nákladné. Ako prirodzených partnerov pre rozvoj tejto spolupráce vnímame krajiny z regiónu Vyšehradskej štvorky. Predstavenie konkrétnych návrhov projektov mnohonárodnej spolupráce možno očakávať na nadchádzajúcom summite NATO v Chicagu.