Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Slovenských vojakov pochovajú s vojenskými poctami

Pozostatky dvoch slovenských vojakov, ktorí zahynuli v piatok pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule, priviezli v nedeľu krátko po 16.20 h na Slovensko z vojenskej základne Ramstein v Nemecku. Dvaja slovenskí vojaci Edmund M. a Patrik F. zahynuli v piatok 27. decembra pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule. Na snímke rozlúčkový ceremoniál na bratislavskom letisku 29. decembra 2013. Foto: TASR/Martin Turanovič

Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských vojakov.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Dvoch slovenských vojakov, ktorí zahynuli v piatok (27. 12.) pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule, pochovajú so všetkými vojenskými poctami. TASR to potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Dátum pohrebu ešte nie je známy.

Telá oboch vojakov na Slovensko priviezol v nedeľu (29. 12.) vládny špeciál z americkej základne Ramstein v Nemecku. Na bratislavskom letisku sa konal rozlúčkový ceremoniál, na ktorom sa okrem príbuzných zosnulých vojakov zúčastnili aj desiatky príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Rezort obrany taktiež zriadil na ministerstve kondolenčnú knihu, ktorá je prístupná aj pre verejnosť.

Vojaci Edmund M. a Patrik F. zahynuli pri bombovom útoku na vojenský konvoj v Kábule. Jeden z nich zomrel na mieste incidentu a druhý počas prevozu do nemocnice. V konvoji sa nachádzal aj ďalší slovenský vojak, tomu sa nič nestalo. Vyšetrovanie útoku prebieha pod záštitou USA. Zapoja sa doň aj Slováci.

Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských vojakov. Tí tam budú pôsobiť od 1. januára budúceho roka. Traja slovenskí vojaci zatiaľ zostávajú v Afganistane.