Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovensko vyčlení vojakov do zálohy pre operáciu v Bosne a Hercegovine

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V súčasnosti je v misii 36 slovenských vojakov, z toho jeden príslušník pôsobí na veliteľstve NATO v Sarajeve.

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovensko aj v tomto roku vytvorí vojenské zálohy pre operáciu EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine, ktoré budú môcť v prípade zhoršenia situácie v tejto krajine zasiahnuť. Do konca roka 2015 bude v pohotovosti 125 profesionálnych vojakov vo forme mechanizovanej roty. Vytvorenie záloh vzala vláda na dnešnom rokovaní na vedomie.

O vytvorenie záloh požiadal SR veliteľ operácie. Ozbrojené sily (OS) SR budú mať od 1. februára do 31. marca v pohotovosti vycvičenú jednotku ešte pre rok 2014. Následne od 1. apríla do konca roku 2015 bude pokračovať v pohotovosti nová jednotka. Tá bude cvičiť na Slovensku a taktiež sa zúčastní na medzinárodných výcvikových aktivitách priamo v Bosne a Hercegovine.

Slovensko malo vyčlenených vojakov v rámci okamžitých záloh pre EUFOR ALTHEA aj v rokoch 2013 a 2014. Vývoj bezpečnostnej situácie v Bosne a Hercegovine si však ich vyslanie nevyžiadal.

Ozbrojené sily SR pôsobia v operácii EUFOR ALTHEA od jej spustenia v roku 2004. V súčasnosti je v misii 36 slovenských vojakov, z toho jeden príslušník pôsobí na veliteľstve NATO v Sarajeve. Slovenskí vojaci plnia úlohy v rámci veliteľstva síl operácie, ako aj úlohy zamerané na zabezpečenie podpory udržiavania bezpečného prostredia v Bosne a Hercegovine.