Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na Slovensko je zakázané dovážať a predávať český alkohol

Na kombosnímke etikety fliaš, v ktorých sa našiel škodlivý alkohol v Českej republike. Foto: TASR/ÚVZ SR

V rámci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, v Prešove a ÚVZ SR v Bratislave sa zriadili pohotovostné služby, ktoré budú prijímať vzorky na stanovenie metanolu v alkohole.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Na Slovensku začal platiť zákaz dovozu a predaja českého tvrdého alkoholu. O jeho dočasnom zavedení od 17.00 h. rozhodla dnes medzirezortná komisia v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom. Zákaz sa týka viac ako 20-percentného alkoholu vyrobeného v Českej republike. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka bude platiť minimálne dovtedy, kým ČR neprijme dostatočné opatrenia a nezruší prohibíciu.

Kamióny s alkoholom otočia colníci na hraniciach s Českou republikou. V prípade, že sa alkohol nachádza v predajniach, skladoch či veľkoskladoch, musí sa umiestniť do špeciálnych skladov. V prípade podozrenia na alkohol s obsahom metanolu ho možno priniesť na ktorékoľvek policajné oddelenie, kde čakajú preškolení policajti. Pokiaľ majú ľudia podozrenie, že by vypili alkohol s obsahom metanolu, môžu si dať nonstop vyšetriť krv na jednom z pracovísk v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Martine.


Slovenskí obchodníci považujú zákaz za predčasný


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora považuje prechodný zákaz dovozu alkoholu z Českej republiky za správny krok. "Zavedením prohibície na nápoje s obsahom alkoholu vyšším ako 20 % samotná česká strana dala jasne najavo, že situáciu nemá pod kontrolou," povedal predseda SPPK Milan Semančík. Zákaz sa naopak nepáči Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, prezident zväzu Pavol Konštiak označil rozhodnutie za predčasné a unáhlené. "Je to rozhodnutie robené v panike," myslí si. Zároveň upozornil na dopady na obchodníkov.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal vyše 20 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí. Na Slovensku sa zatiaľ zaznamenal jeden prípad, kedy museli hospitalizovať ôsmich pacientov, u štyroch sa potvrdila otrava metylalkoholom. Ani jeden by však nemal mať žiadne trvalé následky.





Na zákaze sa dnes dohodla Medzirezortná komisia pre prijatie preventívnych opatrení v súvislosti s možnými otravami občanov SR metylalkoholom a podľa Jahnátka bude platiť minimálne dovtedy, kým Česká republika neprijme dostatočné opatrenia a nezruší prohibíciu. Šéf rezortu pôdohospodárstva kritizoval kroky českého kabinetu, ktoré označil za nedostatočné, keďže chránili pred otravami metylalkoholom iba českých občanov, a nie občanov okolitých štátov.

Ako ozrejmil Jahnátek, so zákazom sa poponáhľali, keďže sa objavili informácie, že niektoré obchodné reťazce chystajú výpredaje českého alkoholu. "Dostali sme informácie z terénu, že sa niektoré obchodné reťazce pripravujú na veľké akciové výpredaje na stredu práve českého alkoholu," upozornil Jahnátek. Po 17.00 h by už však ľudia tvrdý alkohol českého pôvodu v predajniach nájsť nemali.



Spolu s ministerkou zdravotníctva sa zhodli, že informačné kampane cez médiá nestačia, keďže sa napriek tomu objavil prípad, že ľudia konzumovali neoznačený alkohol z ČR a u štyroch sa následne potvrdila otrava metylalkoholom. Hospitalizovaní však boli aj ďalší štyria ľudia, ktorí pančovaný alkohol požili. "Dospeli sme k názoru, že musíme chrániť niektorých občanov aj pred ich vlastnou nezodpovednosťou. Rozhodli sme sa, že pristúpime k razantnejšiemu kroku," doplnil Jahnátek.

Kontrolujú colníci aj hygienici

Ako priblížila Zvolenská, na kontrolách sa v súčasnosti podieľa vyše 700 colníkov, ako aj hygienici. V prípade podozrenia na alkohol s obsahom metanolu ho možno podľa jej slov priniesť na ktorékoľvek policajné oddelenie, kde čakajú preškolení policajti. Pokiaľ majú ľudia podozrenie, že by vypili alkohol s obsahom metanolu, môžu si dať nonstop vyšetriť krv na jednom z pracovísk v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Martine.


Metylalkohol si v Česku vyžiadal vyše 20 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí. Na Slovensku sa zatiaľ zaznamenal iba jeden spomínaný prípad. Podľa Zvolenskej je stav ôsmich pacientov dobrý, pričom štyroch pacientov dnes prepustili domov a štyria by mali opustiť nemocnicu v stredu (19.9.).


Verejnosť môže priniesť vzorky alkoholu na niektoré ÚVZ

V rámci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, v Prešove a Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v Bratislave sa zriadili pohotovostné služby, ktoré budú prijímať vzorky na stanovenie metanolu v alkohole.

Verejnosť môže priniesť vzorku na príslušný regionálny úrad, ktorý bude mať v danom týždni pohotovostnú službu od 8. do 15. hodiny. Počas víkendov sa tak dá urobiť v nevyhnutnom života ohrozujúcom stave, ale treba to nahlásiť vopred na danom čísle pohotovostnej služby.

Na laboratórne vyšetrenie je potrebná vzorka o objeme 50 až 100 ml. Výsledok bude známy v priebehu 30 minút. Cena je 30 eur.

Pohotovostné služby na stanovenie metanolu v alkohole:
18. až 23.9. Jana Mýtniková, RÚVZ Prešov, 0911 545 937
24. až 30.9. Zuzana Sirotná, ÚVZ SR Bratislava, 0915 736 822
30.9. až 7.10. Alena Plžíková, RÚVZ v Banskej Bystrici, 0907 878 122, 048/4367779.


TASR prináša výberovú chronológiu zákazu dovozu rôznych komodít na Slovensko.

27. júna 2006 - Na Slovensko sa nedovážala hydina z dvoch maďarských regiónov v maďarskej župe Bács-Kiskun na juhovýchode krajiny, v ktorých sa v prvej polovici júna vyskytol kmeň vtáčej chrípky nebezpečný aj pre ľudí.

11. marca 2004 - Slovensko po zavedení zákazov dovozov hydiny z USA obdobný krok prijalo aj voči Kanade. Dôvodom bol výskyt vtáčej chrípky.

24. februára 2004 - Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR po objavení vysokopatogénnej vtáčej chrípky v USA zavádza voči tejto krajine prísne ochranné opatrenia. Zakázali z USA dovoz i tranzit živej hydiny, ako aj jej násadových a konzumných vajec a tiež hydinového mäsa a drobov. Zákazy platia aj pre všetky ostatné druhy vtákov a ich vajec a platí tak v obchodnom ako aj v neobchodnom styku. Tieto opatrenia pritom slovenskí veterinári vydali aj v nadväznosti na posledné rozhodnutia Európskej komisie.

4. augusta 2003 - Slovensko po objavení nákazy pseudomoru hydiny na Sicílii zaviedlo voči tomuto talianskemu ostrovu zákaz dovozu i tranzit rizikových komodít. V obchodnom i neobchodnom styku bol zo Sicílie zakázaný dovoz všetkej živej hydiny, jej vajec i mäsa a rovnako zákazy platia i na všetky druhy vtákov. Rozhodnutie na základe upozornení zo zahraničia prijala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

12. mája 2003 - Slovensko po objavení nových podozrení na výskyt vtáčej chrípky zaviedlo zákaz dovozov i tranzitov hydiny a ostatného vtáctva voči jednej z nemeckých spolkových krajín Severné Porýnie-Westfálsko. Už od začiatku marca tohto roku boli pritom pre túto nákazu pomenovanú odborne aviarna influenza v platnosti aj ďalšie obdobne široké zákazy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR voči Holandsku a Belgicku. Vzťahovali sa na živú hydinu i ostatné vtáctvo ako aj ich mäso a násadové i konzumné vajcia. Platili pre obchodný i neobchodný styk.