Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slováci sú obézni a zmena životného štýlu nemusí vždy pomôcť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nadhmotnosť má podľa štatistík každá šiesta žena a každý siedmy muž z desiatich.


Bratislava 18. mája (TASR) – Slovákov trápi obezita. Nadhmotnosť má podľa štatistík každá šiesta žena a každý siedmy muž z desiatich. Trpí ňou i nemálo detí. Nie vždy je to však len otázkou životného štýlu. Ide o chronické ochorenie, ktoré potrebuje liečbu. Upozornila dnes na to na tlačovej konferencii v Bratislave Ľubomíra Fábryová, predsedníčka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti (OS SDS).

Verejnosť sa o tejto téme môže viac dozvedieť v sobotu (21.5.). V Bratislave, Košiciach a Trnave sa koná prvý Európsky deň obezity na Slovensku, ľuďom budú k dispozícii odborníci. Určovať budú BMI, zostavovať zdravý jedálny lístok, ukážu tiež cviky a budú hovoriť o bariatrickom zákroku.

Lekársky prístup k ľudom s nadváhou treba podľa Fábryovej na Slovensku zmeniť. "Je dôležité rozlišovať dve skupiny ľudí. Zdravých, ktorí potrebujú prevenciu pred nezdravými návykmi, a tých, ktorí trpia ťažkou nadváhou a u nich len zmena životného štýlu nestačí," vysvetlila Fábryová. Pacientom s ťažšou obezitou je často napríklad diabetik s vysokým krvným tlakom, ktorý je ohrozený aj inými pridruženými ochoreniami. Nadváha môže byť podľa nej i spúšťačom niektorých onkologických ochorení. "Nie je preto efektívne, ak sa lieči jeden problém takéhoto pacienta oddelene od ďalších," uviedla Fábryová.

Ak konvenčná liečba neprináša úspechy, je podľa nej dôležité pristúpiť aj k chirurgickému výkonu. "Bariatrická liečba je vhodná u ľudí s morbídnou obezitou. U nás je takýchto ľudí okolo jedného percenta," povedala. Pri tomto zásahu dochádza k zmenšeniu žalúdka, respektíve k zmenšeniu plochy pre vstrebávanie živín z tenkého čreva. Na Slovensku sa tento zákrok od roku 2010 zdravotnými poisťovňami neprepláca. Znížiť počet obéznych chce i štát. Zaviazal sa k tomu v Národnom akčnom pláne v prevencii obezity na roky 2015 až 2025.

Odborníci budú v spomínaných mestách tiež merať krvný tlak, cholesterol a glukózu v krvi, obvod pása a poskytovať konzultácie. Lekári, športoví inštruktori a výživoví poradcovia budú k dispozícii do 10.00 h do 14.00 h v bratislavskej Starej tržnici a v Trnave na mestskom úrade. V Košiciach sa akcia uskutoční v KulturParku od 10.00 h do 17.00 h.

V hlavnom meste vedci z Biomedicínskeho centra SAV vysvetlia ľuďom príčiny a dôsledky obezity na úrovni molekúl, buniek a orgánov. Návštevníci si budú môcť v spolupráci s Fakultou telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave vyskúšať správnu techniku severskej chôdze - nordic walking. V Košiciach pripraví Ústav telesnej výchovy a športu špeciálne fyzioterapeutické cvičenia zamerané na znižovanie hmotnosti. V Trnave sa môžu záujemcovia stretnúť aj s odborníkmi na bariatrickú chirurgiu. Vo všetkých troch mestách nebudú chýbať prezentácie cvikov na fit loptách či balančnej doske.

Prvý Európsky deň obezity na Slovensku organizuje Obezitologická sekcia Slovenskej diabetologickej spoločnosti (OS SDS) v spolupráci so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, magistrátmi v Bratislave, Košiciach a Trnave. Uskutoční sa pod záštitou ministra zdravotníctva Tomáša Druckera a riaditeľky Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Dariny Sedlákovej. Viac informácii možno nájsť na webe www.diasloviakia.sk.