Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko získalo 600 mil. eur úveru na eurofondové projekty

Minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zdrojmi bude krytá národná časť spolufinancovania v súlade s Partnerskou dohodou a operačnými programami v rôznych oblastiach.

Bratislava 30. júna (TASR) - Európska investičná banka (EIB) poskytuje Slovensku prvú časť úveru vo výške 600 miliónov eur, ktorá je súčasťou schválenej pôžičky v celkovej výške 1,16 miliardy eur. Zdroje sú určené na spolufinancovanie prioritných projektov z fondov Európskej únie v novom programovom období 2014 až 2020, informovala dnes banka.

Zdrojmi od EIB bude krytá národná časť spolufinancovania v súlade s Partnerskou dohodou a operačnými programami v oblasti vedy a výskumu, informačnej spoločnosti, ľudských zdrojov, životného prostredia a verejnej správy.

"Týmto úverom od EIB budú spolufinancované prioritné investície na Slovensku s celkovými predpokladanými nákladmi do 14,2 miliardy eur. Prispeje to k čerpaniu fondov EÚ v oblastiach, ktoré sú dôležité pre rast a tvorbu pracovných miest a posilnenie konkurencieschopnosti Slovenska. Touto formou sa podporí výskum a inovácie, poskytne sa rovnocenný prístup k informačným a komunikačným technológiám hlavne vo vidieckych oblastiach a podporí sa celoživotné vzdelávanie občanov, čo prispeje k zlepšeniu pracovných príležitostí," priblížil viceprezident EIB Lázsló Baranyay.

Financovanie bude poskytnuté formou štrukturálneho programového úveru. Okrem veľkých projektov v oblasti infraštruktúry môže byť pôžička od EIB použitá tiež na financovanie veľkého množstva relatívne malých investičných projektov, ktoré by vzhľadom na ich objem inak neboli oprávnené na priame financovanie.

"Oceňujeme tento úver, ktorý prispeje k implementácii fondov Európskej únie a k ekonomickému rastu na Slovensku. Financovanie nadväzuje na predchádzajúce vynikajúce skúsenosti s operáciami banky v krajine a je dôležitým prvkom v pokračujúcej úspešnej spolupráci medzi Slovenskom a EIB," zhodnotil minister financií SR Peter Kažimír.

Zo strany EIB bol už predtým poskytnutý úver vo výške 95 miliónov eur v roku 2004 a 1,3 miliardy eur v roku 2010. Prvý úver bol úspešne alokovaný a ten neskorší bude plne použitý do konca tohto roka. EIB je finančnou inštitúciou Európskej únie, ktorej akcionármi sú jednotlivé členské štáty. Poskytuje dlhodobé financovanie významných investícií.