Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko zníži počet prioritných krajín rozvojovej spolupráce

Odhadovaný objem financií vynaložených na celkovú ODA predstavuje v tomto roku 71 miliónov eur.

Bratislava 15. januára (TASR) - Slovensko zníži počet sektorov a prioritných krajín, ktorým poskytne svoju oficiálnu rozvojovú pomoc (ODA). Ide o jednu z najdôležitejších zmien v rozvojovej spolupráci v rokoch 2014 až 2018. Kým v predchádzajúcom päťročnom období to bolo 19 krajín, po novom ich bude desať. Strednodobú stratégiu na dané roky dnes schválila vláda.

V dvoch nosných programoch – rozvojových intervencií a odovzdávania transformačných skúseností bude SR spolupracovať s Afganistanom, Keňou a Moldavskom, ktoré patria medzi programové krajiny. Ďalej s Albánskom, Bieloruskom, Bosnou a Hercegovinou, Gruzínskom, Kosovom a Ukrajinou. Tie sú zaradené medzi projektové štáty. Krajinou s mimoriadnymi humanitárnymi a rozvojovými potrebami je Južný Sudán.

Afganistan je teritoriálnou prioritou SlovakAid od roku 2003. Slovenské subjekty tam realizovali najmä projekty v oblasti školstva, zdravotníctva a posilňovania bezpečnosti. Afganistan patrí medzi najmenej rozvinuté krajiny sveta.

Slovenské mimovládne organizácie (MVO) pôsobia v Keni od polovice 90. rokov a SlovakAid od svojho vzniku v roku 2003. Desiatky projektov sa doteraz zameriavali najmä na zdravotníctvo, školstvo, rozvoj vidieka a poľnohospodárstvo.

Od roku 2009 je partnerskou krajinou oficiálnej rozvojovej pomoci Moldavsko. Ide o najchudobnejší štát Európy s integračnými ambíciami. Záujem má najmä o slovenské transformačné skúsenosti.

V Južnom Sudáne pôsobia slovenské MVO od roku 2005, pričom počas tohto obdobia si tam vybudovali pozitívne renomé. Samostatným štátom je od júla 2011. Po 50-ročnom vojenskom konflikte sa nachádza v špecifickej situácii, ktorá si podľa ministerstva zahraničných vecí SR vyžaduje osobitný prístup.

Odhadovaný objem financií vynaložených na celkovú ODA predstavuje v tomto roku 71 miliónov eur. Prostriedky na príspevky do EÚ, medzinárodných organizácií a finančných inštitúcií, ktoré možno vykázať ako ODA, dosiahnu okolo 51 miliónov eur. Na bilaterálnu rozvojovú pomoc je alokovaných približne 20 miliónov eur, čo predstavuje asi 28 percent celkovej ODA SR.

Na poskytovaní bilaterálnej spolupráce sa bude primárne podieľať sedem ministerstiev - zahraničných vecí, financií, vnútra, obrany, školstva, životného prostredia a pôdohospodárstva.