Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slovensko zosúladí predpisy v oblasti pitnej vody s EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/Youtube

Novela zároveň podrobnejšie upravuje problematiku monitorovania kvality pitnej vody, ktoré sa vykonáva v celom systéme zásobovania.

Bratislava 23. marca (TASR) - Slovenskú republiku čaká transpozícia európskej smernice a zosúladenie národných právnych predpisov v oblasti pitnej vody s právnymi predpismi EÚ. Zmeny prináša návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o verejných vodovodoch a kanalizáciách, ktorý v úvode tretieho rokovacieho dňa 14. schôdze NR SR predstavil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Návrh obsahuje okrem základných požiadaviek a povinností, ktoré ustanovuje smernica, najmä pojmy, kompetencie orgánov štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva a povinnosti dodávateľov pitnej vody, ktoré boli už doteraz v oblasti pitnej vody upravené platným nariadením. Právna norma tiež zavádza pojem "manažment rizík pri zásobovaní pitnou vodou", ktorý patrí k základným pojmom pri presadzovaní nového prístupu pri zásobovaní pitnou vodou. Jeho cieľom je zabezpečenie zdravotne bezpečnej pitnej vody prostredníctvom manažmentu rizík.



Novela zároveň podrobnejšie upravuje problematiku monitorovania kvality pitnej vody, ktoré sa vykonáva v celom systéme zásobovania. Ustanovuje a precizuje povinnosti dodávateľov pitnej vody a povinnosti vlastníkov bytových a nebytových budov, ktoré boli doteraz upravené nariadením, ako aj sankcie pri nesplnení týchto povinností.

Popoludní príde na rad pravidelná Hodina otázok. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorého zaujíma, aké sú očakávania zo summitu v Ríme, ktorý sa uskutoční 25. marca. Ján Kvorka (Smer-SD) chce zase vedieť, aké závery vyplynuli zo stretnutia s poľskou premiérkou na mimoriadnom summite V4 o kvalite potravín.