Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko zrejme bude mať Národnú transplantačnú organizáciu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návrh na zmenu prichádza pár mesiacov po tom, ako sa objavili informácie, že tkanivá odobraté z tiel niektorých zomretých Slovákov, končili v zahraničí.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Slovensko zrejme bude mať Národnú transplantačnú organizáciu (NTO).

Má to byť koordinačný článok vo všetkých procesoch transplantácií s presne stanovenými úlohami a povereniami. NTO má okrem iného vydávať písomný súhlas, nevyhnutný pre poskytovateľov, ktorí vykonávajú vývoz tkanív a buniek mimo územia Slovenska.

Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes poslanci schválili. Novela priamo nezriaďuje NTO, iba dáva zriaďovaciu kompetenciu ministerstvu zdravotníctva.

Ak NTO vznikne, mala by mať postavenie samostatnej príspevkovej organizácie. Vykonávať by mala aj podnikateľskú činnosť ako pracovisko spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek. Organizácia by sa mala stať koordinátorom aj smerom mimo územia Slovenska.

"Ak nie je vhodný príjemca na Slovenku, je možné ponúknuť orgán, tkanivo alebo bunky do zahraničia, alebo sa súrne hľadá orgán pre nášho občana a nie je dostupný vhodný darca na Slovensku. Podmienkou vývozu tkaniva alebo bunky mimo územia SR je nielen povolenie ministerstva zdravotníctva, ale aj deklarovateľnosť, že tkanivo bude použité priamo pre pacienta," uvádza rezort zdravotníctva.

Návrh na zmenu prichádza pár mesiacov po tom, ako sa objavili informácie, že tkanivá odobraté z tiel niektorých zomretých Slovákov, končili v zahraničí. Novela presne vymedzuje podmienky vývozu buniek a tkanív. Písomná žiadosť bude musieť obsahovať názov krajiny, kam vyvážaný materiál smeruje, údaje o osobe alebo zariadení, ktoré tkanivo alebo bunku dostane, a vyhlásenie o tom, že tento materiál nie je potrebný na území SR.