Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovenskú armádu môžu prezbrojiť české zbrane vyrobené v SR

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Český ekonomický server e15.cz s odvolaním sa na Ministerstvo obrany SR napísal, že slovenskí vojaci dostanú zbrane, ktoré im odporučí české ministerstvo obrany.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Časť slovenskej armády čaká prezbrojenie útočnými puškami a pištoľami. Český ekonomický server e15.cz s odvolaním sa na Ministerstvo obrany SR napísal, že slovenskí vojaci dostanú zbrane, ktoré im odporučí české ministerstvo obrany. Českú armádu prezbrojuje od roku 2009 Česká zbrojovka (CZ) Uherský Brod, ktorá začala v tomto roku vyrábať komponenty do ručných zbraní v spoločnom podniku s MSM Martin v Novákoch.

„V budúcom roku počítame, že tam budeme už kompletizovať útočné pušky. Mali by sa týkať pokračujúceho prezbrojenia Armády Českej republiky. No nielen jej, pretože zabezpečujeme dodávky napríklad aj pre potreby mexickej armády," povedal pre TASR generálny riaditeľ CZ Uherský Brod Lubomír Kovařík.

Mala by k nim patriť aj útočná puška, ktorá v lete tohto roku splnila vojenské požiadavky Armády SR. Spoluprácu armád SR a ČR zakotvila aj Deklarácia o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní, ktorú podpísal minister obrany Martin Glváč so svojím českým náprotivkom Martinom Stropnickým v júli 2014 v Novákoch. 

"Touto deklaráciou sme sa dohodli, že budeme unifikovať všetky ručné zbrane, ktoré máme vo výzbroji," vysvetlil Glváč.  Premiér ČR Bohuslav Sobotka pri tejto príležitosti uviedol, že deklaráciou dôjde k ďalšiemu posilneniu súčinnosti oboch armád pri akvizíciách zbraní. "Česká republika v tejto deklarácii vyjadrila pripravenosť zdieľať so slovenskou stranou svoje informácie a svoje skúsenosti, ktoré získala pri prezbrojovaní armády na nové typy ručných zbraní, a poskytnúť taktiež slovenským ozbrojeným silám poradenstvo, pokiaľ by sa Slovensko rozhodlo zaviesť do svojej výzbroje rovnaké typy zbraní," vyhlásil s tým, že pokiaľ by armády boli vybavené rovnakými typmi zbraní, umožnilo by to praktické posilnenie ich súčinnosti a uľahčilo by to aj spoločné nasadenie v zahraničných misiách.   

Česká zbrojovka Uherský Brod vyváža svoju produkciu do 90 krajín sveta. V roku 2014 očakáva, že jej tržby dosiahnu úroveň 3,4 miliardy Kč (123,4 milióna eur). V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch vytvorila v tomto roku spoločný podnik so spoločnosťou MSM Martin. Túto spoločnosť ako nájomcu VOP Nováky vybralo Ministerstvo obrany SR od 1. januára 2013, keď vzišiel ako víťaz z verejného ponukového konania. Trvanie nájmu je stanovené na 20 rokov.