Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovensku chýbajú mladí vedci

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

S nedostatkom mladých ľudí vo vede sa stretáva aj vyspelý svet a príčin je viacero.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Už dlhodobo sa na Slovensku diskutuje o nedostatku mladých vedcov. Tento problém pozoruje aj podpredsedníčka Slovenskej akadémie vied (SAV) pre vedu a výskum Eva Majková, ktorá pôsobí ako vedúca výskumného tímu Oddelenia multivrstiev a nanoštruktúr Fyzikálneho ústavu SAV.

S nedostatkom mladých ľudí vo vede sa stretáva aj vyspelý svet a príčin je viacero. Podľa Majkovej je to v prvom rade pomerne dlhý čas, než adept vedy dosiahne stále postavenie. Dovtedy má menšie príjmy, ako keby pracoval v súkromnej sfére. "Slovensko má ešte ďalší kľúčový problém a týka sa otázky cenovo dostupného bývania. Tento problém je obzvlášť citeľný v Bratislave," povedala pre TASR podpredsedníčka SAV, ktorá tvrdí, že ak nebudú existovať nájomné byty za prijateľné nájomné, tak mladí ľudia budú z vedy utekať. Za pozitívny príklad uvádza francúzske mesto Grenoble, ktoré podporuje budovanie nájomných bytov pre mladých vedeckých pracovníkov, napríklad povinnými kvótami pri bytovej výstavbe.

Popularitu vedy u nás v porovnaní s inými krajinami považuje za nízku. Ako dôvod uvádza, že na Slovensku chýbajú pozitívne príklady z minulosti, keď vedecké poznatky priamo iniciovali vznik veľkých priemyselných subjektov, významne prispievajúcich k rozvoju národnej ekonomiky.

Slovensko má podľa vedkyne vysoké školy, ktoré realizujú kvalitný výskum a vzdelanie. Priznáva však, že pri toľkom počte slovenských vysoký škôl, ktoré vznikli, je odôvodnená pochybnosť o ich celkovej kvalite. Navrhuje zvýšiť podiel financovania výskumnej sféry na základe výberu najlepších projektov. Má to byť jednoduchý mechanizmus, ktorý selektuje kvalitu. V technických vedách považuje Majková za zásadný problém vynechanie matematiky z povinných maturitných predmetov. Podľa jej slov matematika rozvíja logické myslenie potrebné pre nás všetkých a dáva záruku o istom vzdelanostnom štandarde. "Vedeli to už v starovekom Grécku, donedávna sme to vedeli aj my. Som si istá, že po opätovnom zaradení povinnej matematiky do maturít bude rásť aj záujem mladých ľudí o technické vedy," dodala.