Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovenskú delegáciu na čele s Pellegrinim prijal vietnamský prezident

Na snímke Peter Pellegrini na návšteve vo Vietname. Foto: Facebook Peter Pellegrini

Cieľom cesty našich politikov po viacerých ázijských krajinách je otvorenie dverí slovenským podnikateľom na tieto trhy.

Bratislava/Hanoj 27. novembra (TASR) - Slovenskú delegáciu pod vedením podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) prijal v pondelok vietnamský prezident Tran Dai Quang. Informoval o tom komunikačný odbor Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Vietnamská hlava štátu ocenila, že na Slovensku v minulosti vyštudovalo viacero čelných predstaviteľov krajiny. Podľa prezidenta čoraz viac slovenských podnikateľov má záujem investovať vo Vietname a prisľúbil, že urobia všetko preto, aby im vytvorili vhodné podmienky.



"Nie je veľa krajín na svete, kde keď príde Slovák, môže hovoriť s najvyššími predstaviteľmi krajiny po slovensky," uviedol po stretnutí Pellegrini a dodal, že to dáva výborný základ nielen na politickú, ale aj obchodnú spoluprácu.

V delegácii je aj minister financií Peter Kažimír, minister hospodárstva Peter Žiga (obaja Smer-SD) a skupina 30 podnikateľov. Cieľom ich cesty po viacerých ázijských krajinách je otvorenie dverí slovenským podnikateľom na tieto trhy.

Pellegrini sa vo Vietname stretol aj s podpredsedom vlády Vuongom Dinh Hueom a ministrom informatiky a komunikácií Truongom Minh Tuanom. V Hanoji tiež otvoril slovensko-vietnamské obchodné fórum. Vo svojom príhovore povedal, že Slovensko je potenciálnou bránou pre vietnamských podnikateľov na vstup na trhy Európskej únie a naopak, slovenskí podnikatelia môžu nájsť vo Vietname významných partnerov pre trh v Ázii.

Spolu s ministrami navštívili Pellegrini aj centrálu spoločnosti FPT Corporation, ktorá má ročný obrat 2 miliardy USD a zamestnáva 30.000 zamestnancov, z toho 12.000 softvérových inžinierov. Pobočku má aj v Košiciach, kde zamestnáva 260 ľudí, z ktorých 96 % má vysokoškolské vzdelanie.

"S Vietnamom máme historicky vynikajúce vzťahy, vietnamskej komunite sa u nás darí a viacerí absolventi slovenských škôl sú dnes na významných pozíciách v rodnej krajine. Sme druhým najvýznamnejším obchodným partnerom Vietnamu z krajín strednej a východnej Európy. Slovensko má veľký potenciál, aby sa pre vietnamských podnikateľov stalo bránou do EÚ. Túto cestu a podnikateľskú misiu hodnotím ako veľký úspech," zdôraznil Žiga, ktorý sa stretol aj so svojim vietnamským partnerom, ministrom priemyslu a obchodu Tran Tuan Anhom.

Kažimír zase hovoril so svojím rezortným kolegom Dinh Tien Dungom o možnostiach spolupráce v oblasti daní a reformy verejných financií. Vietnamský minister sa zaujímal o projekt bločkovej lotérie a boj proti daňovým únikom. "Slovensko je krajinou, ktorá má rada pravidlá a dodržiava ich. Sme ochotní sa s našimi skúsenosťami podeliť s partnermi z vietnamského rezortu financií", uviedol Kažimír. Vietnam chce totiž v blízkej dobe pristúpiť k podpisu MLI (multilateral instrument) OECD v oblasti daní a Slovensko ako signatár tejto dohody má s týmto procesom skúsenosti.