Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenskú delegáciu na summite v Bruseli povedie premiér R. Fico

Na snímke premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie k aktuálnym politickým otázkam na Úrade vlády SR v Bratislave 3. novembra 2016. Foto: TASR/Pavol Zachar

Lídri na decembrovej Európskej rade budú rokovať najmä o migrácii, bezpečnosti, hospodárskom a sociálnom vývoji, mládeži a vonkajších vzťahoch.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Slovenskú delegáciu na summite, ktorý sa uskutoční v Bruseli 15. - 16. decembra, povedie predseda vlády SR Robert Fico. Píše sa to v materiáli pre vládu.

Lídri na decembrovej Európskej rade budú rokovať najmä o migrácii, bezpečnosti, hospodárskom a sociálnom vývoji, mládeži a vonkajších vzťahoch. "V súlade s časovým harmonogramom Bratislavskej cestovnej mapy sa decembrové zasadnutie Európskej rady bude venovať téme migrácie. Úlohou Európskej rady bude vyhodnotiť pokrok v súvislosti s partnerským rámcom a uzatváraním kompaktov s vybranými africkými štátmi. Lídri určia ďalšie smerovania v tomto procese," píše sa v materiáli.

Ako sa ďalej uvádza, kľúčová bude aj debata zameraná na implementáciu dohody EÚ – Turecko a reforma Spoločného európskeho azylového systému, vrátane návrhov, ako aplikovať princípy zodpovednosti a solidarity v budúcnosti.

V rámci bezpečnosti budú lídri rokovať o implementácii Agendy v oblasti bezpečnosti a posilnenia spolupráce v rámci EÚ. V súvislosti s témou hospodárskeho a sociálneho vývoja a mládeže vyhodnotí Európska rada pokrok v oblasti investícií, stratégií jednotného trhu a iniciatív zameraných na mládež.

V oblasti vonkajších vzťahov EÚ budú lídri diskutovať o vzťahoch s Ruskou federáciou, ako aj o ďalšom postupe vo veci asociačnej dohody s Ukrajinou v nadväznosti na výsledky referenda v Holandsku.