Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensku hrozí súd, mení preto zákon o EIA

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hlavným nedostatkom, ktorý EK vyčítala Slovensku, je nedostatočné prepojenie procesu posudzovania vplyvov navrhovaných činností s následnými povoľovacími procedúrami.

Bratislava 20. januára (TASR) - Odvrátiť možné súdne konanie voči Slovenskej republike sa snaží minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD).

Zabezpečiť to chce cez novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA), ktorú v piatok (17.1.) predložil do pripomienkového konania. Pre nesprávne a neúplné prebratie smernice Európskej komisie (EK) totiž Slovensko čelí od vlaňajška infrigementu, teda konaniu o porušení Zmluvy o fungovaní EÚ. Jeho výsledkom môže spomínaný súd. Aby sa to nestalo, prichádza táto legislatívna zmena. Cieľom je podľa rezortného materiálu v konečnom dôsledku zabezpečiť úspešné čerpanie eurofondov.

Ministerstvo konštatuje, že novelu je potrebné schváliť v čo najskoršom možnom termíne. Hlavným nedostatkom, ktorý EK vyčítala Slovensku, je nedostatočné prepojenie procesu posudzovania vplyvov navrhovaných činností s následnými povoľovacími procedúrami. "Vytvára sa tak priestor pre nerešpektovanie výsledku procesu posudzovania vplyvov," píše sa v materiáli. Zákon nemôže garantovať ani plné zabezpečenie práv dotknutej verejnosti účastnej na tomto konaní v záležitostiach týkajúcich sa životného prostredia. To má zabezpečiť prevzatie časti požiadaviek obsiahnutých v takzvanom Aarhuskom dohovore.

Nedostatky novela rieši aj tým, že po novom by mal byť proces posudzovania vplyvov záväzný. Následné povolenie by malo byť podmienené rešpektovaním výsledku EIA, pričom zhoda projektového dokumentu s výsledkom EIA by sa mala úradne overovať. V platnosti by mali byť aj nové opravné prostriedky.

Ministerstvo priznáva, že novela prináša možnú finančnú záťaž pre podnikateľa, ktorý bude povinný predkladať podrobnejšiu dokumentáciu. "Tento postup však zracionalizuje konanie pre podnikateľa i úrady, preto bude mať i pozitívny vplyv," dodáva rezort.