Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Slovensku potenciálne hrozí aj terorizmus, riziko je však nízke

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Konštatuje to správa o bezpečnosti Slovenska za rok 2011, ktorú dnes schválil vládny kabinet.

Bratislava 27. júna (TASR) - Slovensko v minulom roku nebolo priamo ohrozené žiadnym vojenským útokom. Napriek tomu existuje pravdepodobnosť vonkajších nevojenských, asymetrických hrozieb vrátane medzinárodného terorizmu voči SR. Konštatuje to správa o bezpečnosti Slovenska za rok 2011, ktorú dnes schválil vládny kabinet. Tá zároveň uvádza, že riziko teroristickej hrozby na území SR by malo zostať v tomto roku nízke.

Správa okrem iného popisuje úroveň bezpečnosti na Slovensku v kontexte narastajúcej ekonomickej nestability a vnútroštátnych konfliktov v mnohých krajinách. "Séria revolúcií, šírenie nestability a turbulentný politicko-bezpečnostný vývoj v regióne severnej Afriky a na Blízkom východe výrazne ovplyvňovali vnímanie bezpečnosti v rámci EÚ," tvrdí správa, ktorú na rokovanie kabinetu predložil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Bezpečnosť Slovenska podľa autorov správy aj v roku 2011 výrazne ovplyvňovala otvorenosť ekonomiky, pokračujúca závislosť jej rozvoja na externých faktoroch, ako aj energetická závislosť od vonkajších zdrojov a možné ohrozenie dodávok energetických surovín. Bezpečnostnú situáciu negatívne ovplyvňovali aj živelné pohromy, najmä rozsiahle povodne. "K narušeniu bezpečnostnej situácie v SR v roku 2011 došlo na základe hromadného podania výpovedí pracovného pomeru lekármi s cieľom presadiť svoje platové požiadavky," pripomína správa. Vláda Ivety Radičovej vtedy na niekoľko dní vyhlásila na niekoľkých miestach núdzový stav.

V hodnotenom období slovenská polícia evidovala 181.246 trestných vecí, z toho 92.873 bolo trestnými činmi. Z uvedeného počtu bolo objasnených 52.639 trestných činov. Škody spôsobené ekonomickou kriminalitou dosiahli takmer 439 miliónov eur. Najčastejšie zneužívanou omamnou a psychotropnou látkou bola vlani, tak ako v predchádzajúcich rokoch marihuana, ktorej užívanie bolo šírené najmä medzi mládežou.

Autori materiálu upozorňujú, že Slovensko by si malo do budúcnosti dať pozor na kybernetické útoky. Rizikom ostáva aj vysoká závislosť na importe energetických surovín ako aj neistý ekonomický vývoj v Európe. "Následkom týchto hrozieb a faktorov môže okrem iného dôjsť aj k rozsiahlejším sociálnym nepokojom v európskom priestore, ktoré môžu mať bezprostredný vplyv na bezpečnosť SR," konštatuje správa.