Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Slovenský a český kabinet budú spoločne rokovať v Ledniciach

Štátne vlajky Slovenska a Česka.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Predsedovia vlád a jednotliví ministri by mali venovať pozornosť aj sektorovým prioritám – ekonomickej spolupráci, projektom cezhraničnej spolupráce či dobudovaniu dopravnej infraštruktúry.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Slovenská a česká vláda budú opäť spoločne rokovať. Pôjde už o piate spoločné zasadnutie kabinetov, uskutoční sa 4. septembra v českých Ledniciach. Tradícia sa rozvíja od roku 2012, naposledy rokovali v septembri 2016 v Bratislave. Plán dnes schválila vláda, delegáciu povedie premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Tohtoročné zasadnutie sa uskutoční tesne pred októbrovými parlamentnými voľbami v ČR a poskytne priestor pre inventarizáciu spoločných projektov, ktoré krajiny iniciovali v uplynulom období," konštatuje sa v materiáli. Jednou z hlavných rokovacích tém bude príprava spoločných podujatí pri príležitosti osláv významných dejinných udalostí medzi SR a ČR v roku 2018 – 100. výročie vzniku 1. Československej republiky, 50. výročie Pražskej jari a 25. výročie samostatnosti oboch republík.

Predsedovia vlád a jednotliví ministri by mali venovať pozornosť aj ďalším sektorovým prioritám – ekonomickej spolupráci, projektom cezhraničnej spolupráce, energetickej bezpečnosti, dobudovaniu dopravnej infraštruktúry, spolupráci v oblasti vnútornej bezpečnosti a obrany, ale aj aktuálnym zahraničnopolitickým témam. Výstupom z rokovania by malo byť spoločné vyhlásenie predsedov vlád oboch krajín.