Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenský dom poskytuje útočisko ľuďom zo zatopeného Obrenovacu

Letecký pohľad na zaplavenú oblasť v srbskom meste Obrenovac, 30 km juhozápadne od Belehradu 19. mája 2014. Foto: TASR/AP

Do Srbska dnes vyšle Slovensko kamión s humanitárnou pomocou.

Bratislava 23. mája (TASR) - Srbská obec Dobanovce neďaleko Belehradu, kde sídli Slovenský dom, bola medzi prvými, ktorí poskytli nocľah, stravu i nevyhnutnú pomoc obetiam povodní. Dočasné prístrešie tam nachádza takmer 50 osôb rôznej vekovej kategórie, prevažne však starší ľudia z najhoršie postihnutého srbského mesta Obrenovac.

Slovenský veľvyslanec v Srbsku Ján Varšo a predseda Rady lokálnej samosprávy okresu Surčin Stevan Šuša navštívili v stredu 21. mája záchytné stredisko, ktoré sa nachádza v Slovenskom dome. Veľvyslanec tam odovzdal potraviny a nápoje zakúpené zo zbierky diplomatov a zamestnancov slovenskej ambasády v Belehrade.

Ľudia v neformálnych rozhovoroch vyjadrili obavy z toho, ako budú rekonštruovať svoje domy po povodni.

Do Srbska dnes vyšle Slovensko kamión s humanitárnou pomocou. Zásielka obsahuje obuv, bielizeň, uteráky, pyžamá a nafukovacie postele za takmer 80.000 eur. Pomoc by do Belehradu mala doraziť v sobotu 24. mája, kde ju miestnym orgánom odovzdá Varšo. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Šéf rezortu Miroslav Lajčák tento týždeň rozhodol o vyčlenení 50.000 eur z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci pre Srbsko. Okrem toho SR prispela aj materiálnou humanitárnou pomocou postihnutým lokalitám v blízkosti rieky Sáva v Bosne a Hercegovine (BaH). Oblasť Brčko a mesto Bijeljina dostali kalové čerpadlá, elektrocentrály, protipovodňové vrecia, plášte do dažďa a gumovú obuv za 51.300 eur.

V spolupráci s ministerstvom vnútra sa pripravuje ďalšia materiálna pomoc pre BaH. Kamión by mal vyraziť na miesto určenia na budúci týždeň.

Najhoršie záplavy na Balkáne od začatia zapisovania pred 120 rokmi si zatiaľ vyžiadali životy 50 ľudí. Tento počet sa ešte môže zvýšiť vzhľadom na zoznam nezvestných v Srbsku, ktorý obsahuje stovky mien.

V Obrenovci zaznamenali väčšinu z 27 srbských obetí na životoch. V Bosne zahynulo 21 ľudí a v Chorvátsku dvaja.