Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenského nacionalistu obvinili v Česku z podnecovania nenávisti

Ilustračné foto Foto: Archív TASR

Magát je stíhaný na slobode, hrozia mu až dva roky za mrežami.

Praha 9. augusta (TASR) - Slovenského nacionalistu Mariána Magáta, ktorého českí policajti v sobotu na demonštrácii v Prahe zadržalo priamo počas jeho prejavu proti imigrantom, polícia obvinila z podnecovania nenávisti voči skupine osôb. Magát je stíhaný na slobode, hrozia mu až dva roky za mrežami. Obvinenie z trestného činu popiera. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

"Môžem potvrdiť, že rečníkovi zo sobotnej demonštrácie bolo ešte v sobotu večer prečítané obvinenie z trestného činu podnecovania nenávisti voči skupine osôb alebo obmedzovanie ich práv a slobôd," uviedla na otázku iDNES.cz hovorkyňa polície v Prahe Iveta Martínková. Muž je podľa nej stíhaný na slobode, po prečítaní obvinenia ho policajti prepustili.

Magát je predsedom nacionalistickej Akčnej skupiny Vzdor Kysuce. Na jej facebookových stránkach sa po obvinení objavilo jeho vyhlásenie, podľa ktorého na nenávisť nepodnecoval. "Ešte raz uvádzam, že som nepodnecoval k nenávisti voči žiadnej skupine osôb alebo obmedzovaniu ich práv a slobôd, práve naopak vyzdvihol som nutnosť, alebo potrebu na zachovanie každej jednej rasy a právo na jej existenciu. Zatracoval som len multikultúru a vysvetľoval, že stojí za zánikom každej jednej rasy, či už je čierna, biela alebo žltá. Rovnako som upozorňoval na nebezpečenstvo sionizmu a jeho zákulisie v politike Európskej únie. Žiadnym spôsobom som nevyzýval k potlačovaniu alebo obmedzovaniu nejakej skupiny osôb," tvrdí vo svojom vyhlásení Magát.

Policajti Magáta zadržali priamo uprostred jeho prejavu. Hovoril v ňom okrem iného, že "plánovaná imigrácia bude ničiť naše gény". Keď ho policajti odvádzali z pódia, začali jeho priaznivci skandovať "gestapo, gestapo".

Na demonštrácii vystúpili aj zástupcovia krajnej pravice, napríklad predseda Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (DSSS) Tomáš Vandas a kontroverzný župan Banskobystrického kraja Marian Kotleba, napísal server iDNES.cz.