Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Slovenský rezort diplomacie víta výsledky medzikórejského summitu

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa podpisuje do knihy návštev počas historického summitu medzi Severnou a Južnou Kóreou na juhokórejskej strane demilitarizovaného pásma v dedine Pchanmundžom 27. apríla 2018. Vpravo je sestra severokórejského vodcu Kim Jo-Čong, ktorá mu podala pero. Foto:

Summit lídrov Južnej a Severnej Kórey sa uskutočnil v piatok (27. apríla).

Bratislava 28. apríla (TASR) - Slovenský rezort diplomacie víta výsledky medzikórejského summitu a prijatie spoločnej deklarácie o mieri a prosperite, ktorej cieľom je trvalá stabilita na Kórejskom polostrove. Vyplýva to z vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí MZVaEZ SR, o ktorom TASR v sobotu informoval tlačový odbor tohto rezortu.

"Slovenská republika podporuje mierové rokovania a očakáva konkrétne kroky smerujúce k úplnej a overiteľnej denuklearizácii Kórejského polostrova, deeskalácii napätia a zlepšovaniu medzikórejských vzťahov s cieľom zabezpečenia trvalého mieru a stability na Kórejskom polostrove," uvádza sa vo vyhlásení.

Summit lídrov Južnej a Severnej Kórey sa uskutočnil v piatok (27. apríla). Juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un sa stretli na južnej strane štátnych hraníc v pohraničnej demilitarizovanej zóne v dedine Pchanmundžom.

Severokórejský vodca po schôdzke vyjadril ochotu ukončiť jadrový program svojej krajiny. Lídri sa na summite taktiež dohodli na zastavení všetkých "nepriateľských akcií" medzi oboma stranami v snahe oficiálne ukončiť kórejskú vojnu z rokov 1950-1953.