Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenský rezort diplomacie vyjadril ľútosť nad útokom v Kundúze

Zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc je v plameňoch po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kundúz, severne od Kábulu 3. októbra 2015. Foto: TASR/AP

Na 16 mŕtvych a 37 ťažko zranených sa zvýšil počet obetí útoku amerických vzdušných síl.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Slovenský rezort diplomacie vyjadril hlboké poľutovanie nad bombardovaním nemocnice Lekárov bez hraníc v severoafganskom meste Kundúz.

"Podľa informácií, ktoré zatiaľ máme k dispozícii, nie sú medzi obeťami tohto tragického útoku slovenskí občania a na ministerstvo ani na naše veľvyslanectvo v Teheráne, odkiaľ pokrývame Afganistan, sa dosiaľ nikto v tejto súvislosti neobrátil," uviedol pre TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Na 16 mŕtvych a 37 ťažko zranených sa zvýšil počet obetí útoku amerických vzdušných síl, ktorý zasiahol aj nemocnicu humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

Zo 16 ľudí, ktorí pri útoku zahynuli, je deväť pracovníkov MSF a sedem pacientov, z toho tri deti. Z 37 zranených je 19 pracovníkov MSF, z ktorých piati sú v kritickom stave, a 18 pacientov a členov personálu nemocnice.

Podľa kancelárie afganského prezidenta Ašrafa Ghaního veliteľ spojeneckých síl v Afganistane americký generál John Campbell sa za útok na nemocnicu MSF ospravedlnil.